„Fischerky jsou inovovanou verzí klasických šachů podle bývalého hráče Bobbyho Fischera. Největší rozdíl je v tom, že se postavení figur před zahájením losuje. Hra má oproti klasickým šachům tu výhodu, že hráči nepotřebují studovat jakákoliv zahájení, samotná hra se pak stává tvůrčí a opravdovou,“ zatahuje nás ředitel festivalu Jan Mazuch do tajů této šachové odrůdy.

V Pardubicích se turnaj hraje jako otevřené MČR pod názvem Memoriál Vladimíra Nováka. První tři místa obsadili nejvýše nasazení šachisté, ovšem v přeházeném pořadí. Turnaj vyhrál ruský velmistr a druhý nasazený Michail Krylov. Druhé místo a republikový titul získal mezinárodní mistr Pavel Šimáček, třetí místo si pak z Pardubic odváží první nasazený český velmistr David Navara, který prohrál pátou a šestou partii. Česká jednička tak neobhájila loňské prvenství ze stejného turnaje z loňského ročníku.

Ať už se jedná o jakoukoliv oblast, maraton je vždy zkouškou vůle a výdrže. Nejinak tomu bylo v Tipsport areně, kde se odehrálo 24 hodinové otevřené MČR v bleskovém šachu. Vítězem letošního maratonu je český mezinárodní mistr Vojtěch Plát, který tak obhájil první místo.

Vzruch panoval také při bleskovém šachu dvojic. Z prvenství se radovala dvojice ruských velmistrů Vorobiov - Chernyshov. O bod za nimi skončila, manželská dvojice Sergei Movsesian - Julia Movsesian.

Čtvrteční šachy - Pardubický kraj Open – mistrovství České republiky v rapid šachu, Služby města Pardubic Open – rapid turnaj, hráči s ELO do 2100 bodů, Kontax Open – rapid turnaj, hráči s ELO do 1700 bodů (vše 4. – 6. kolo od 9.00, 7. – 9. kolo od 13.30).