Atletického mítinku Velká cena Nového Města nad Metují se zúčastnilo hned devět olympioniků nedávných Her v Londýně. Zdá se vám to číslo jiné, než jsme uváděli před mítinkem? Správně. Tím devátým totiž nebyl přímý účastník mítinku, ale v roli diváka triatlonistka VENDULA FRINTOVÁ. Ta svým patnáctým místem v olympijském závodě vylepšila svůj pekingský nejlepší český ženský výkon pod pěti kruhy.

Vendulo, vraťme se ještě k vašemu vystoupení v Londýně. Popište závod ze svého pohledu a pokud možno každou disciplínu zvlášť. Nejprve tedy plavání.
Při plavání bývá hodně obtížná orientace, takže jsem se hlavně snažila udržet v balíku. Že bylo pět závodnic vepředu odskočených, jsem ani nevěděla.

Co cyklistika?
Na kole se nám ztrátu na vedoucí pětici podařilo rychle smazat. Cyklistika navíc byla poznamenaná několika hromadnými pády, protože trať byla na několika místech mokrá.

Na to jsem se chtěl zeptat. Měly jste informace, že se padá právě jen v tom jediném místě?
Informovanost nebyla, protože samotné rozjíždění probíhalo jen na zkrácené části trati, takže jsme se do kritické zatáčky nedostaly. Spadlo to tam ale hned v prvním a následně i ve druhém okruhu, takže jsme si potom už dávaly pozor.

V cyklistické části se vaše reprezentační kolegyně Radka Vodičková držela vpředu, vy naopak až na samém konci skupiny. Byl to záměr?
Určitě to byl záměr, protože na olympiádě nejde o to, kdo pojede první na kole, ale kdo bude první v cíli. Já jsem se snažila hlídat si nejlepší závodnice. Velkou dobu jsem jezdila na galusce Nordenové, která nakonec skončila druhá a která patří k nejlepším cyklistkám v pelotonu.

Dobře a pojďme k poslední triatlonové disciplíně, běhu.
Běh byl už jen o tom, co to šlo. Bohužel bez tréninku to moc nešlo. Určitě je to ale dobrý výsledek a momentálně jsem nemohla ani víc očekávat.

Zmínila jste absenci tréninku, co ji způsobilo?
Únavová zlomenina a díky ní pěti týdenní běžecký výpadek.

Já jsem spíše měl na mysli Mexiko (Zde Vendula pár metrů před cílem závodu Světového poháru zkolabovala – pozn. autora). Takže to už je zapomenuto?
Samozřejmě, že v extrémních podmínkách se to zase opakovat může, ale na něco takového nemůže člověk před závodem vůbec myslet. Psychicky ani zdravotně mě to nijak nepoznamenalo, takže můžu jít opět do všech závodů naplno.

Zpět k olympiádě. Slavnostního zahájení Her jste se nezúčastnila, zakončení však už ano. Jaký dojem na vás tečka za olympiádou udělala?
Zakončení bylo velkolepé, ale bohužel akustika přímo na stadionu nebyla dobrá, takže hudební zážitek nebyl nejlepší. Každopádně zážitek byl už jenom stát na ploše hlavního stadionu.

Londýn byl asi na zážitky bohatý, vypíchněte ten svůj nejsilnější?
Největší zážitky byly vždy na atletickém stadionu, kde jsem byla svědkem několika světových rekordů i skvělých výsledků českých atletů.

Co vás ještě v letošním triatlonovém kalendáři čeká?
Seriál mistrovství světa pokračuje ve Stockholmu, kde se současně koná i mistrovství světa družstev. Na podzim bych ráda absolvovala MČR v Brně a v říjnu závěrečný závod mistrovství světa v Aucklandu.

A pak dovolená?
(úsměv) To se ještě uvidí.

A co olympiáda v Riu?
To je strašně daleko. Čtyři roky jsou hodně dlouhá doba a zrovna ve sportu není nikdy nic jisté.

Triatlonistka Vendula Frintová po své levici s olympijským vítězem v moderním pětiboji Davidem Svobodou, po pravici pak se zlatým bajkerem Jaroslavem Kulhavým.