Mezi takové patřily výkony světové úrovně německých motokrosařek Steffi Leierové a Larissy Papenmeierové mezi ženami.

Nová akvizice litomyšlského Orionu doslova udělala závod, v první jízdě využila pádu své konkurentky dvě kola před koncem a dojela pod šachovnicovou vlajku jako první. Ve druhé skoro celých patnáct minut a dva okruhy k tomu odolávala mohutnému náporu Leierové. Odolávala, ale neodolala, v úplně poslední zatáčce šla vedoucí jezdkyně seriálu perfektním manévrem nezadržitelně na první místo a to brala i celkově.

„Můj plán to nebyl, ale měla jsem dobrou stopu. Zkusila jsem to, nemuselo to vyjít, teď jsem šťastná, že to vyšlo,“ svěřila se Leierová na stupních vítězů. Kéž by Orion zlákal Papenmeierovou i na další starty, hned by tato třída získala na dramatičnosti, protože to, co tyto dvě dámy předváděly, se jenom tak nevidí. V každém případě to byl první milý dárek Orion Teamu k oslavám jeho dvacetiletého výročí, jejichž vrchol si právě do Opatova naplánoval. Boj českých motokrosařek o bronz pro sebe rozhodla Barbora Laňková.

Mezi veterány potvrdil suverenitu Martin Žerava, jeho profesorská jízda znovu slavila úspěch. Ve druhé rundě ho sice na chviličku na špici pole vystřídal Michal Kadleček, tím ovšem pouze „dráždil hada bosou nohu“. Okamžitě následovala rázná protiakce a oba dojeli do cíle i podruhé v očekávaném pořadí.

Útok na stupně vítězů se tentokrát nevydařil Ivanu Černému. Slovenskému zástupci litomyšlských barev dráha v Opatově úplně „nezachutnala“ a když už se ve druhé rozjížďce pohyboval na třetí pozici, postihl ho defekt a musel zvolnit. Třetí místo v průběžné klasifikaci však nadále drží, byť s minimálním odstupem na pronásledovatele.

Kubatura MX2 byla záležitostí zahraničních hvězd. Ale v jakém stylu! Bence Szvoboda a Sulivan Jaulin předváděli strhující „let“ po dráze, veškerou konkurenci odkázali do nedohledna. V první jízdě měl navrch Francouz, ve druhé Maďar, ale boj to byl úžasný do závěrečného kola. V něm oba dojeli početnou skupinu pomalejších závodníků, která Jaulina zjevně zbrzdila, takže se na zadní kolo svého týmového kolegy nedostal. Na nejvyšší stupínek se postavil Szvoboda, ale bitva o titul zde bude při aktuálním pouze sedmibodovém rozdílu hodně ostrá.

Chvíli slávy prožil v Opatově Jonáš Nedvěd, který vyjel v první jízdě pro Orion třetí flek. Téměř po celý závod naháněl Slováka Šikyňu a úspěšný útok se mu povedl, kde jinde, v poslední zatáčce! Bylo až neuvěřitelné, co se v tomto úseku během odpoledne odehrávalo. Časomíra mezi nimi naměřila rozdíl 55 tisícin vteřiny! „Když jsem jel před Richardem Šikyňou, nejelo si mi úplně dobře a byl jsem pod tlakem. Jakmile mě předjel, jel jsem si svoje tempo a viděl jsem, že bych na něj mohl mít,“ popsal Nedvěd. Nabuzený mladík z Orionu vypálil jako raketa i do druhé rundy, dokonce chvíli držel za svými zády i Szvobodu s Jaulinem, jenže ve čtvrtém kole přišel konec nadějí. V nájezdu na jeden ze skoků upadl a musel ze závodu odstoupit. Velká škoda, protože měl políčeno možná na životní výsledek…

A hlavní třída MX1? Martin Michek v ní letos vládne pevnou rukou a vládl i v Opatově. Na startu první rozjížďky zůstali v kolizi viset mj. Romančík a Neugebauer. Sice zahájili úžasnou stíhačku, ale do top trojky to nestihli. Zato Michek odjel jasně na čele a za ním? Ano, Petr Bartoš. Matador z Orion Teamu nepřestává udivovat, s Michkem udržel tempo a po chybě svého soupeře se k euforii svých početných fanoušků objevil na špici závodu. Ne na dlouho, protože Michek si to nenechal líbit, převzal vedení zpět a situaci si pohlídal, ale druhý flek byl dalším Bartošovým parádním počinem.

Do vývoje druhé jízdy výrazně promluvili zmínění Romančík s Neugebauerem. Druhý jmenovaný dokonce předčil i Michka, ten se ovšem do riskantních soubojů nehnal. Dobře si spočítal, že čtvrté vítězství v mistrovství republiky mu stejně neunikne, navíc Neugebauer pro něho v celkové klasifikaci nepředstavuje soupeře, neboť neobjíždí celý seriál. Spokojen byl rovněž Bartoš, druhou rundu dokončil jako pátý a to mu vydalo na „bednu“! Byl to další vynikající výsledek tohoto nestárnoucího motokrosaře, který je na tom i v průběžném pořadí více než slibně.

Spokojeni mohli být i pořadatelé z Opatova. Slušně zaplněné startovní rošty, dvě tisícovky přihlížejících, prostě tento areál se stále více dere na světlo. Podmínky nebyly jednoduché, dopoledne zapršelo, takže se na většině trati vytvořila „jednokolejka“, na které se těžko předjíždělo a také překonávání jezdců ztrácejících celé kolo nebylo pro favority snadné. Závody se přesto líbily a diváci, kteří strávili první červencovou neděli v Opatově, odcházeli domů s dobrým pocitem.

Šampionát se nyní stěhuje na sever Moravy. Jeho další pokračování uvidí v neděli 16. července Petrovice u Karviné.

Buksa ADOS Motokros 2017

4. závod v Opatově


MX1 – celkové pořadí: 1. Martin Michek (KTM, Buksa ADOS KTM Team) 47, 2. Filip Neugebauer (Kawasaki, Osička MX Team) 41, 3. Petr Bartoš (KTM, Orion Racing Team Litomyšl) 38, 4. Jaromír Romančík (KTM, JD191 KTM Racing Team) 38, 5. Tomáš Šimko (Slov., Suzuki, GT2 Racing Team) 38.

MMČR po 4. závodu: 1. Michek 189, 2. Romančík 157, 3. Bartoš 144, 4. Šimko 129, 5. Sukup 126.

MX2 – celkové pořadí: 1. Bence Szvoboda (Maď., KTM, Buksa ADOS KTM Team) 47, 2. Sulivan Jaulin (Fr., KTM, Buksa ADOS KTM Team) 47, 3. Richard Šikyňa (Slov., KTM, JD191 KTM Racing Team) 38, 4. Dušan Drdaj (Yamaha, Yamaha Čepelák Racing Team) 30, 5. Denis Poláš (Slov., KTM, Inter Cars MoToman Team) 30, 10. Jonáš Nedvěd (KTM, Orion Racing Team Litomyšl) 20.

MMČR po 4. závodu: 1. Szvoboda 187, 2. Jaulin 180, 3. Šikyňa 140, 4. Liška 121, 5. Drdaj 116, 8. Nedvěd 83.

Ženy – celkové pořadí: 1. Steffi Leierová (Něm., KTM, Buksa ADOS KTM Team) 47, 2. Larissa Papenmeierová (Něm., KTM, Orion Racing Team Litomyšl) 47, 3. Barbora Laňková (Suzuki, Action Racing Team) 38, 4. Kristýna Vítková (Yamaha, Yamaha Čepelák Racin Team) 34, 5. Tereza Hromková (KTM, HT Group Racing Team) 32.

MMČR po 4. závodu: 1. Leierová 197, 2. Laňková 162, 3. Simonová 150, 4. Vítková 146, 5. Hromková 124.

Veteráni – celkové pořadí: 1. Martin Žerava (Suzuki, Team Max 2) 50, 2. Michal Kadleček (KRTZ, Husqvarna) 44, 3. Georg Hammerl (Rak., Kawasaki, Motosport Chýnov) 40, 4. Michal Buchta (Honda, Inter Cars MoToman Team) 33, 5. Stanislav Horský (Yamaha, SMS Jižní Čechy) 31, 6. Ivan Černý (Slov., KTM, Orion Racing Team Litomyšl) 31.

MMČR po 4. závodu: 1. Žerava 200, 2. Kadleček 176, 3. Černý 133, 4. Buchta 131, 5. Hammerl 122.