Vítězem jedenáctého ročníku závodu horských kol Stalak Bike Cup se stal Michal Kaněra, který si na konto připsal šestý triumf.

Nevlídné a chladné sobotní ráno odradilo od účasti řadu závodníků, přesto se jich na startu sešlo celkem 80. Zejména v hlavním „balíku" se sešla kvalitní konkurence v čele s pětinásobným vítězem závodu – Michalem Kaněrou (Ggost Team), který do Rychnova nad Kněžnou zavítal po roční odmlce. Pořadatele potěšila i (vzhledem k počasí) překvapivá účast celkem 21 žáků a žaček.

Náročné podmínky

„Trať závodu, která patří za sucha k těm méně technicky náročným, získala díky vytrvalým dešťovým srážkám v předchozích dnech na náročnosti. Na řadě úseků byla kluzká a hlavně v lesních pasážích i blátivá, takže dokonale prověřila techniku jízdy i fyzické síly závodníků. Zejména ve výjezdu k „Perníkárně" většina z nich své kolo v hluboké jílovité kaši tlačila. Docházelo i k množství pádů, ovšem jednalo se většinou o podklouznutí v malé rychlosti „do měkkého", takže se nikdo vážněji nezranil. Zato technika dostávala pořádně zabrat. Bláto postupně zalepilo převodová ústrojí jízdních kol, sukovaly se řetězy, nefungovala řazení. Došlo i na několik defektů jako je utržená přehazovačka nebo přesmykač," sdělil hlavní pořadatel Petr Stuchlík.

Michal Kaněra potvrdil roli favorita a suverénně ovládl jedenáctý ročník Stalak Bike Cupu.Zdroj: Pavel ŘízekV režii favorita

Závod byl plně v režii Michala Kaněry. Ostatní závodníci se spíše soustředili na boj s nástrahami tratě. Každý si tak jel svůj vlastní závod. Výjimkou byla dvojice z HSK cycling teamu Tomáš Ševců + Lukáš Čáp, která se vzornou spoluprací snažila alespoň v prvních kolech Michala Kaněru stíhat. Jejich snaha ovšem byla marná a Michal Kaněra si tak dojel v čase 1 hodina 34 minut pro svoji šestou „Stalakáckou" trofej. A o tom, že i on to neměl na trati jednoduché, svědčí fakt, že za svým traťovým rekordem z roku 2015 zaostal o více než 16 minut.

Naopak suverénnímu vítězi kategorie Veteráni I (40-49 let) Petrovi Sulzbacherovi (Giant Pitrsbikes) se na trati líbilo tak moc, že si svůj čtyřkolový závod ještě o další kolo dobrovolně prodloužil. V jeho kategorii mu dokázali se ctí sekundovat pouze Aleš Balcar (TJ Sokol Nové Město nad Metují) s Odřejem Ptáčkem (sobotkasport.cz), když v cíli byl dříve první z obou jmenovaných zejména díky své větší odvaze v kluzkých sjezdech.

Nejlepším juniorem byl Josef Mojžíš (Apache Loko Trutnov), kadety jasně ovládl Lukáš Elčkner (Jaroslav Kulhavý cycling team), veterány II (50-59 let) stejně jasně Petr Novák (SK Donocykl Vysoké Mýto). Z pouhých tří odvážných žen byla nejlepší kadetka Kateřina Štefanová (Jaroslav Kulhavý cycling team) před ženami Lenkou Fridrichovou (Host Team) a Janou Adámkovou (Apache Loko Trutnov). Pořadatelský tým Indigo cycling RK nejlépe reprezentoval svým třetím místem Vladimír Bolehovský (Veteráni III).   (ps, dr)