Kladivář Lukáš Melich se obsadil do hlavní role atletické Velké ceny Nového Města nad Metují, která byla stejně jako v loňském roce součástí 3. kola extraligy mužů a žen.

Kladivář pražské Dukly a šestý muž olympijského závodu v Londýně poslal ve třetí sérii své více než šestikilogramové náčiní do vzdálenosti 78,84 metru. „V Londýně by to za tento výkon cinkalo, ale co se dá dělat," komentoval smířlivě svůj výkon suverénní vítěz kladivářské soutěže. Skvělou formu Melich předvedl ve všech svých pokusech, jakýkoliv z nich by totiž stačil na vítězství.

Vítěz kladivářské soutěže se představil i v diskařském kruhu, zde ale hráli prim jiní. Napínavou diskařskou soutěž vedl od čtvrtých pokusů výkonem 58,65 metru Tomáš Voňavka (A. C. Tepo Kladno) před zkušeným Igorem Gondorem. Závodník AK Kroměříž však ve svém posledním pokusu vyrovnal výkon Voňavky, a tak musel o vítězi diskařské soutěže rozhodnout druhý nejdelší pokus. Ten měl prvně jmenovaný, a tak se z prvenství radoval Tomáš Voňavka. Suverén kladivářské soutěže Melich skončil výkonem 49,15 pátý.

O velký rozruch se na novoměstském Stadionu generála Klapálka postarala semifinalistka olympijské stovky s překážkami, Lucie Škrobáková. Tu totiž rozhodčí po prvním ulitém startu určili jako viníka a tudíž jí hrozilo vyloučení ze soutěže. „Oni mě chtějí vylejt," křičela rozhořčená překážkářka směrem ke svému trenérovi. Po několikerém vyhodnocování záznamů měřících startovní reakci došli rozhodčí k názoru, že selhal systém, a tudíž se start opět opakoval.

Přišel tedy další výstřel startéra a vzápětí i druhý, který znovu překážkářky zastavil. A viník? Opět dráha číslo pět a v ní Lucie Škrobáková! To už vyvolalo úsměv na rtech přihlížejících diváků i trenérů. Šlo se tedy znovu na start i s největší favoritkou, potřetí už vše vyšlo a Lucie Škrobáková suverénně vyhrála.

„Nevím, co se tam stalo, to se musíte zeptat rozhodčích," odmítla komentovat vypjatou situaci při opakovaných startech překážkářka.

Roli favoritek potvrdily i další olympioničky, sprinterka Kateřina Čechová, oštěpařka Jarmila Klimešová, kladivářka Kateřina Šafránková i výškařka Oldřiška Marešová.

Mužský závod na 1500 metrů měl být a nakonec také byl ozdobou letošní Velké ceny. Kompletní medailové obsazení patřilo zahraničním akvizicím. Ve výborném čase 3:45,60 vyhrál keňský závodník Cornelius Ndiwa, druhý skončil mexický rekordman Pablo Solares (3:48,72), a třetí byl německý mílař Johanes Raabe (3:49,72).

Pozadu nezůstali ani atleti pořádajícího SK Nové Město nad Metují. Lukasz Wrobel vyhrál v dálkařském sektoru výkonem 737 v ženském závodě byla Michaela Broumová pátá (568) a Iveta Pohořelá desátá (492). Univerzálka Michaela Broumová brala na hladké stovce sedmé místo za čas rovných 13 sekund.  

Na ženské patnáctistovce se Michela Drábková musela sklonit pouze před vítěznou Preibischovou. Nikola Řehounková skončila třetí v prvním běhu na 400 m překážek v čase 61,15. Kladivářka Lenka Poloprutská byla osmá za výkon 30,93. Stejnou příčku obsadil i výškař Jakub Nosek (180 cm) v ženské výšce byla Žaneta Václavková za 155 cm čtvrtá.

Přehled vítězů jednotlivých disciplín najdete na straně 22.  (mr)