Jako vejce vejci. Čeští basketbalisté absolvovali venkovní trip. V obou zápasech inkasovali 76 bodů. V prvním případě to v pátek v Bulharsku na výhru stačilo, ve druhém na Islandu už ne. Nutno podotknout, že přesun od Černého moře do této ledové země trval Lvům šestnáct hodin a zdolali 3700 kilometrů. Přípravu na zápas měli na letišti v Londýně a do hotelu dorazili v neděli ve dvě ráno. Hrálo se od 16 hodin tamního času. Přesto se o potvrzení postupu do druhé fáze kvalifikace rvali hodni svému jménu.  

ACH TY TRESTNÉ HODY

V první čtvrtině měli dlouho navrch hosté. Byli v plusu a soupeř si po pěti minutách vyrobil pět faulů. Jenže Češi hořeli na proměňování trestných hodů. A jejich sok toho využil. V jejím závěru překlopil vedení na svojí stranu, které ve druhém kvartálu podstatně navýšil. V jednu chvíli vedl Island o čtrnáct bodů.    Tým ze srdce Evropy si ale řekl dost! Do kabin tak šel ze sedmibodovým mankem a na začátku třetí čtvrtiny už prohrával pouze o bod.    Přes protivníka se však nedostal a domácí si trpělivou hrou znovu vybudovali dvojciferný náskok. Čtyři minuty před koncem za stavu 76:62 by na Lvi nevsadil nikdo ani cent. Oni se však nadechli k obrovskému náporu, snížili na 76:74 a tři vteřiny před koncem zahrávat dva trestné hody. Ondřej Balvín proměnil jen jeden a na Islandu vybouchla sopka basketbalové radosti.

AGRESIVNĚJŠÍ SOUPEŘ

„Většinu zápasu jsme nehráli dobře. Možná kvůli dlouhé cestě a málo spánku, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Jsem rád, že na konci zápasu jsme udělali změnu, byli agresivnější a ukázali charakter. Bylo to o jednom bodu, to může být trestný hod, nájezd,.“ zhodnotil utkání český trenér Ronen Ginzburg.

„Hodně nás to mrzí. Věděli jsme, že Island hraje dobře před domácím publikem. Od začátku bojovali. Podařilo se nám s nimi držet krok, ale ke konci třetí a na začátku čtvrté čtvrtiny dali několik důležitých trojek. Odskočili na velký rozdíl, který se nám nepodařilo smazat,“ litoval nejlepší český střelec Patrik Auda.

ISLAND – ČESKÁ REPUBLIKA 76:75 (19:14, 39:32, 59:54)

Body: Hermannsson 26, Hlinason 15, Stefansson 11, Palsson 10, Sigurdarson 7, Acox a Baeringsson po 3, Ermolinskij 1 – Auda 23, J. Bohačík 19, Balvín 11, Vyoral 7, Schilb a Šiřina po 5, Hruban a Kříž po 2, Pumprla 1. Rozhodčí: Calik, Maliszewki (oba Pol.), Sljivič (Rak.). Fauly: 25:19. Trestné hody: 20/15 – 23/14. Trojky: 11:7. Doskoky: 43:40.