O triumfu pilota továrního týmu Škoda Motorsport v druhém dílu seriálu Intercontinetal Rallye Challenge rozhodla až úplně poslední zkouška, ve které měl technické potíže do té doby těsně vedoucí Andreas Mikkelsen z Norska. Obhájce celkového prvenství v seriálu nabral půlminutové manko, přesto skončil bezpečně druhý.

Kopecký zopakoval triumf z roku 2010 po vyrovnané bitvě dvou vozů Fabia S2000. Český jezdec přenocoval v pozici těsného lídra, kterou vybojoval v posledním pátečním testu. Hned v první ze šesti erzet druhého dne ale šel do vedení znovu Seveřan, který v seriálu startuje s podporou britského importéra mladoboleslavské automobilky, a Kopecký opět celý den dotahoval minimální ztrátu.

Stejně jako v pátek ale Kopecký ovládl závěrečné tři zkoušky, přičemž do té finálové vyrazil s mankem 3,6 sekundy. Mikkelsena na posledním úseku zbrzdily podle všeho potíže se zapalováním a po triumfu na předchozí Rallye Azory se musel spokojit s druhým místem.

„Slyšel jsem o Andreasových problémech. Příliš mě to netěší, byla to nádherná bitva,“ uvedl Jan Kopecký na webu soutěže. „Ale samozřejmě jsme chtěli zvítězit, byl to nelítostný souboj. Kanárská rallye patří mezi mé oblíbené, asfalt tu má dobrý grip, tratě jsou nádherné,“ konstatoval v tiskové zprávě jezdec z Kostelce nad Orlicí.

„Jsem zklamaný, byl jsem blízko svému prvnímu vítězství na asfaltu. Škoda,“ litoval Mikkelsen.

Kopecký, který na „Kanárech“ obhajoval druhé místo, po patnácti rychlostních zkouškách zvítězil s náskokem 28,3 sekundy. Prvenství v jednotlivých testech si oba lídři závodu rozdělili v poměru 8:7 ve prospěch Kopeckého. Třetí skončil s více než tříminutovým odstupem domácí Luis Monzón s peugeotem.

Seriál Intercontinetal Rallye Challenge bude pokračovat o prvním dubnovém víkendu na asfaltových cestách v Irsku. Jan Kopecký se spolujezdcem Pavlem Dreslerem se teď budou chystat na závod domácího šampionátu Valašskou rallye, ve které chtějí o příštím víkendu navázat na triumf z Jänner rallye.