Na start závodu se postavilo čtyřicet běžců, Trasa vedla z lupenického sportovního areálu po zemědělské cestě do Kostelce nad Orlicí, na kruhový objezd a po hlavní silnici přes Tutleky zpátky do Lupenice.

Závodníci startovali v osmi kategoriích podle věku a pohlaví. Nejstarší na startovní listině byl 82letý Otakar Svatoš z Kostelce nad Orlicí. Lupenickou dvanáctku dokončil v čase 2:22:16. „Měl jsem velké bolesti kloubů. Věk je věk a ten nezastavíš, ale nejsem zvyklý se vzdávat. Prostě jsem to chtěl dokončit, čas pro mě není důležitý," řekl Svatoš, kterému v cílové rovince aplaudoval zbytek startovního pole.

Vítězem kategorie A i absolutním vítězem se stal Martin Moravec. Za historickým rekordem Jiřího Borůvky zaostal o necelých 5 minut. Martin od začátku nasadil hodně rychlé tempo a zvítězil stylem start cíl.

Mezi ženami byla nejrychlejší Michaela Učíková z Kostelce nad Orlicí, která doběhla v čase 59:28.

Lupenická dvanáctka je závod, ve kterém běžci sbírají body do Velké ceny východních Čech. Letos poprvé měli k dispozici občerstvovací stanici zhruba v polovině tratě. I když běžci nejsou na tak krátkých vzdálenostech zvyklí občerstvovat, tak to většina z nich ocenila. Teplé a dusné počasí sebralo běžcům hodně sil.

Lupenická dvanáctka není závod určený jen pro běžce, kteří sbírají body do pohárového seriálu, ale zúčastnit se mohou i nadšení amatéři. Důkazem je účast pekelských nohejbalistů Michala Hostinského a Jana Krejčíka, kteří si přišli zaběhat jen tak pro radost a hned se ve své kategorii umístili na děleném třetím místě. „Chtěli jsme si to zkusit, vlastně proto, abychom měli chuť na pivko a řízek k obědu," řekl v cíli Michal Hostinský.

NA TRATI. Jubilejního závodu se zúčastnilo čtyřicet běžců.Zdroj: Jan Dušek

Výsledky

Lupenická dvanáctka

Absolutní pořadí: 1. M. Moravec (Vencl tým Ústí n. O.) 44:38, 2. M. Kábrt (Atletika Rtyně v P.) 47:15, 3. J. Mazač (Wikov Hronov) 47:23, 4. T. Hudcovic (SK Nové Město n. M.) 47:37, 5. M. Svoboda (Hvězda SKP Pardubice), 6. M. Brokeš (Hradec Králové) 49:57, 7. M. Dušek (SK Týniště n. O.) 50:32, 8. V. Šolc (BKL Machov) 51:06, 9. M. Sláma (ACL 130 Autocentrum) 51:33, 10. D. Horvat (Hradec Králové) 51:43,… 12. M. Bláha (AF Křovice) 52:11,… 14. J. Vanta (Tri Club Dobruška) 53:08,… 18. B. Flegl (Skibob klub Dobruška) 56:09,… 22. V. Goldbach (SK Týniště n. O.) 58:57.

(jd, dr)