Na těchto podnicích sbírají v současnosti velké úspěchy Primož Roglič (tým Jumbo-Visma) a Julian Alaphilippe (tým Deceuninck Quick-Step). Oba aktuálně patří mezi nejlepší světové závodníky a oba pojí zajímavá sportovní minulost, než se prodrali až na výsluní.

To možná sportovní fanoušek postřehl. Málokdo ale ví, že tyto nablýskané hvězdy v minulosti startovaly také na závodech ve východočeském regionu. Tehdy se oba v tomto řemeslu teprve zdokonalovali a ještě nikdo netušil, kam až to dotáhnou.

Třicetiletý Slovinec, jenž se až do svých jednadvaceti let věnoval skokům na lyžích, než přešel k cyklistice, se v roce 2015 zúčastnil v dresu kontinentální stáje Adria Mobil největšího etapového podniku u nás Czech Cycling Tour, jehož trať každoročně vede i přes východní Čechy.

Fakultní nemocnice
Fakultní nemocnice omezuje provoz, zrušila neakutní operace

Tehdy z toho ale ještě nějaký bůhvíjaký výsledek nebyl, neboť v konečné klasifikaci mu patřila až dvaašedesátá pozice s téměř půlhodinovou ztrátou na vítězného Petra Vakoče. Nyní už sbírá jeden úspěch za druhým. V loňském roce triumfoval na Vueltě a na Giru byl třetí. Letos k tomu přidal druhé místo na Tour de France a v úterý vítězně vstoupil do Vuelty.

Když už je řeč o slovinské cyklistice, v těchto dnech o sobě dal výrazně vědět i další závodník z této země. Jan Tratnik v úterý vyhrál šestnáctou etapu italského Gira. Třicetiletý jezdec je též spjat s naším regionem a dokonce se tu i zviditelnil, když v letech 2015 a 2016 ovládl etapák East Bohemia Tour v Královéhradeckém kraji.

Osmadvacetiletý Francouz Alaphilippe pochází z hudební rodiny a původně začínal s cyklokrosem. V této „branži“ se v roce 2010 stal juniorským vicemistrem světa, šampionát se konal v jihočeském Táboře. Do profesionální silniční cyklistiky nakoukl v roce 2013, kdy začal reprezentovat stáj Etixx-iHNed. Při svých začátcích v silničním pelotonu se v témže roce dvakrát představil na území České republiky.

Zavřené obchody v Nákupních centrech v OC Atrium a OC Aupark
OBRAZEM: Atrium i Aupark působí jako obchody duchů

Na Czech Cycling Tour byl celkově osmatřicátý, když na nejlepšího Leopolda Königa ztratil přes deset a půl minuty. Druhým podnikem byla Grand Prix Královéhradeckého kraje v Opočně, kde už ve výsledkové listině figuroval výše. Na desátém místě zaostal za nejrychlejším Petrem Vakočem o šest a půl minuty.

„Josef Hošek v barvách tehdejšího Bauknecht Author mu dal s přehledem šest minut,“ vtipkovalo se na facebookovém profilu královéhradeckého týmu Elkov Kasper (dříve Bauknecht Author) poté, co se Alaphilippe před necelým měsícem stal mistrem světa.

Ano, teď už patří mezi ty úplně nejlepší závodníky. Třeba v loňském roce skončil pátý na Tour, přičemž čtrnáct dní jezdil ve žlutém trikotu. Je specialistou na jednorázové klasiky, ale umí zajet dobrý výsledek i v etapáku.