České snowboardové královny Ester Ledecká a Eva Samková už dávno hodily za hlavu radosti i strasti hektických dnů po návratu z her a znovu závodí. Korejská forma jim navíc vydržela.

Dvojnásobná olympijská vítězka Ledecká si v sobotu pojistila zisk malého glóbu za paralelní obří slalom, když v závodě Světového poháru v tureckém Kayseri skončila druhá. Tuhle disciplínu ovládla podruhé v kariéře a vede i celkové pořadí paralelních disciplín.

Samková: Je super, že to pokračuje

Samková si o víkendu vedla ještě lépe. V pyrenejském středisku La Molina ovládla závod Světového poháru ve snowboardcrossu a zaznamenala tak druhý triumf v této sezoně. V celkovém pořadí se posunula na šestou příčku. O lepší umístění jí připravilo zranění ramene, kvůli kterému vynechala šest závodů.

„Jsem velice spokojená a je super, že to po olympošce takhle pokračuje,“ vzkázala ze Španělska Samková, bronzová medailistka z her (a olympijská šampionka ze Soči).

„Ve všech jízdách jsme jezdily společně a ve finále jsem najednou jela z první klopenky první. Čekala jsem, kdy mě soupeřky dojedou, ale pořád mě nedojížděly. Tak jsem ráda, že jsem vyhrála o dost,“ popsala.

Zlatá Ester Ledecká
Boj o Ester. Ozdobí olympijská vítězka Světový pohár v Česku?

Boom brzy opadne, myslí si zlatá Ester

Pokud jde o Ledeckou, ta v Turecku poprvé v sezoně nevyhrála kvalifikaci, v dalších jízdách si ale vedla suverénně. O šestou výhru v sezoně ji připravila až Ruska Milena Bykovová ve finále. Ta byla rychlejší o 44 setin sekundy.

Po závodě pak Ledecká mluvila o tom, jak zvládá poolympijský nápor popularity a zájem fanoušků i médií z celého světa.

„Popularity je teď dost, ale to je dočasné. Boom brzy opadne a já jezdím pořád stejně,“ povídala jedna z nejzářivějších hvězd her v Pchjongčchangu, kde triumfovala na snowboardu i na lyžích. Vstoupila tak do sportovní historie a není divu, že jí to neustále někdo připomíná.

„Je to cítit tady v Turecku stejně jako jinde. V Praze na letišti, kdekoli jinde na letišti. Přichází to ke mně ze všech stran. Spousta lidí si chodí pro podpisy a fotí se se mnou,“ popsala Ledecká.

Už příští týden se může rozhodnout, zda potřetí v řadě získá glóbus za celkový triumf ve SP paralelních disciplín.