Závodníci Elkov Author se cítí být připraveni na novou sezonu. Hradecký tým silničních cyklistů již brzy čekají první ostré závody v roce 2018. Stane se tak v závěru února ve Slovinsku a v Chorvatsku.

Nejlepší český kontinentální tým v posledních dnech pilně trénoval ve Španělsku, kde navázal na prosincové soustředění v městečku Calpe. Kompletní formaci čekal pro úvodní najíždění kilometrů tradičně obtížný terén, ale také ne zcela příznivé počasí. To oproti předchozím rokům i loňskému prosinci nabídlo teploty kolem deseti stupňů a občas i ledový vítr.

Na úvodní soustředění přijel ne úplně fit Jan Bárta, hvězdná zimní akvizice hradecké stáje „Sice jsem dorazil nachlazený, ale rychle jsem se zotavil a soustředění probíhalo nad očekávání dobře. Složení tréninků mělo hlavu a patu, je takřka stejné jako ve World Tour. Je vidět, že tým míří výkonnostně vysoko. Už se těším na první závody, kde se ukáže, jak jsme sehraní,“ pochválila nová posila přípravný plán, který vede trenérská stálice Otakar Fiala.

Sestava týmu
Matěj Zahálka
Jan Rajchart
Tomáš Bucháček
Jan Bárta
Michael Kukrle
Jiří Polnický
Vojtěch Hačecký
Alois Kaňkovský
Josef Černý
Jakub Otruba
Piotr Konwa (Pol.)

Jednotlivé denní dávky měly běžně objem kolem 200 kilometrů. Nejvíce z cyklistů Elkov Author během 14 dní najel Michael Kukrle – 2200 kilometrů a 29100 nastoupaných metrů.

„Ačkoliv podmínky nebyly úplně příznivé, povedlo se nám natrénovat, co jsme chtěli. Většina tréninků probíhala v kopcích a jsem nadšený z přístupu kluků, kteří vědí, že pro letošní rok budou muset svými výkony bojovat o nominaci na ty nejlepší závody. Jde však spíše o zdravou rivalitu, v týmu je znát velmi dobrá nálada,” popsal ve zkratce průběh tréninkového kempu trenér Otakar Fiala.

Elkov Author jako první český tým v historii loni obsadil v hodnocení UCI Europe Tour třetí příčku a zajistil si tak volný start na všech závodech 2. kategorie UCI. Ředitel týmu Vladimír Vávra tak mohl vybírat ze závodů, na které se v minulých letech bylo obtížné dostat.

Alois Kaňkovský v loňském roce získal 8 vítězství v závodech UCI. Kolik vavřínů si připíše v roce 2018?

„Po loňských výsledcích jsme měli velmi dobrou vyjednávací pozici s organizátory závodů, ale umístění v top 3 nám ještě více pomohlo. Sezonu zahájíme tradičně ve Slovinsku a v Chorvatsku. Prakticky hned poté vyrazíme na závod Okolo Normandie, na který v dubnu naváže dvojice dalších francouzských závodů Okolo Arden a Tour de Loir et Cher, kde v roce 2011 Tomáš Bucháček zvítězil v etapě. V květnu bychom se měli představit na dvou podnicích první kategorie v Ázerbájdžánu,” nastínil kalendář úvodu sezony šéf stáje.

Tým počítá, že stráví většinu času na závodech v zahraničí, ale nechce zapomínat ani na domácí podniky v čele s Českým pohárem, kde by měla startovat vždy část jezdců, která zrovna nebude v nominaci na zahraniční podniky.

Na bohatý závodní program se těší Alois Kaňkovský, jenž v loňském roce získal 8 vítězství v závodech UCI. „Myslím, že soustředění se podařilo až nad plán. Cítím se připravený ještě lépe než v loňském roce. Doufám, že se to hned od úvodu sezony podaří zúročit. Máme super tým nadupaných kluků, co prahnou po výsledku. Všichni půjdou do každého závodu s chutí po vítězství,“ uvedl ambiciózně.   (mž, pt)