Ve startovním poli nebudou chybět prokontinentální stáje a nejlepší domácí tým Whirlpool Author v čele s Aloisem Kaňkovským.

„Aktuálně registrujeme 24 týmů s tím, že ve startovní listině bude maximální počet prokontinentálních týmů, které od letošního roku povolují pravidla UCI. Přihlášeny máme dva polské týmy s licencí ProContinental – CCC Sprandi Polkowice a Verva ActiveJet Pro Cycling Team," řekl ředitel závodu Miloš Židík. V pelotonu se objeví jezdci z celkem jedenácti zemí světa: z Česka, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska, Srbska, Litvy, Ukrajiny, Itálie, Austrálie a USA. Bojovat budou o prize money v celkové hodnotě 9000 euro.

Dres prokontinentálního CCC Sprandi oblékají Češi Josef Černý, Jan Hirt a také 44letý Davide Rebellin, vítěz závodu Milán – San Rémo 2001 a Paříž – Nice 2008. Verva ActiveJet Pro Cycling Team přihlásila na start kromě jiných českou dvojici Jiří Polnický – Karel Hník.

V dresu pořadatelského hradeckého týmu bude želízkem Alois Kaňkovský, který loni vyhrál dva ze tří závodů a útočil na celkové prvenství. Mezi favority se řadí také letošní posila Whirlpool Author Polák Bartosz Warchol, uspět bude chtít i Vojtěch Hačecký.
Zajímavostí v Náchodě bude start cyklokrosaře Radomíra Šimůnka, který nově hájí barvy týmu ČEZ Cyklo Team Tábor.

Tradiční seriál závodů Visegrád 4 Bicycle race, zařazený do kategorie UCI 1.2, tzn. 2. kategorie Europe Tour už má za sebou dva podniky v Maďarsku a na Slovensku. Po pauze se klání týmů přesune do Polska a finálový závod seriálu se uskuteční právě v neděli Náchodě.

V Královéhradeckém kraji čeká na cyklisty poměrně náročná kopcovitá trať. „Jedním z nejatraktivnějších míst bude stoupání k náchodskému zámku, které místy dosahuje až dvacet procent," doplnil Židík.

Stejná trať byla před dvěma lety dějištěm závodu stejné kategorie na Tour Bohemia UCI 1.2. Tehdejší závod překvapil cyklisty i pořadatele početnou diváckou kulisou. „Jsem rád, že můžeme v Náchodě hostit tento významný a unikátní cyklistický závod. Jde o divácky velmi atraktivní událost, už před dvěma lety jsem byl mile překvapen zájmem a nadšením přihlížejících podél celé trasy. A věřím, že letos cyklistických fanoušků ještě přibude. Pořadatelé totiž nezapomněli ani na doprovodný program na Masarykově náměstí, v neděli 15. května si tedy určitě nenechám tento jedinečný "cyklistický svátek" ujít," řekl Jan Birke, starosta Náchoda. „Účastníkům přeji, aby samotný závod splnil jejich očekávání a cítili se v Náchodě jako doma," dodal.

Kromě standardního bodování UCI budou v rámci závodů vyhodnoceni nejlepší závodníci jednotlivých zemí V4 a celkově nejlepší z V4. Záštitu na českým závodem převzal starosta a poslanec parlamentní sněmovny ČR Jan Birke a patronem závodu se stal ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. (dop, mr)