Mají čtrnáct mistrovských titulů za posledních patnáct let. Čtrnáctkrát se pokusili rozrazit dveře s nápisem Final Four. Nikdy to nezvládli. Futsalisté FK ERA-PACK Chrudim se ani letos nedostali mezi elitní čtveřici týmů Ligy mistrů.

V takzvané elitní fázi skončili na domácím zimním stadionu třetí ve čtyřčlenné skupině. Postupoval jen jeden, do velkého finále pronikl (podle očekávání) kazašský Kairat Almaty.

Neumann: Opory zklamaly

„Chrudimští se ale nemají za co stydět, udělali českému futsalu dobrou vizitku,“ říká Tomáš Neumann, trenér národního mužstva. Přesto ihned najde jeden z důvodů, proč to nedopadlo: „Podle mě neunesli tíhu důležitosti nejlepší hráči ERA-PACKu, kterým turnaj nevyšel.“

Potíží bylo například, že Brazilec Antonio Bagatini neproměnil v duelu s italskou Pescarou dva desetimetrové kopy. Chrudim prohrála a do posledního duelu nastupovala s nutností porazit supersilný Kairat o čtyři branky. To bylo, při vší úctě k chrudimskému výkonu ve druhé půli utkání, které nakonec skončilo přívětivou prohrou 2:4, sci-fi.

Týmu navíc v rozhodujícím střetu chyběla další opora. Bagatiniho krajan Everton nemohl proti Kairatu, svému bývalému klubu, nastoupit, protože dostal v obou prvních duelech žluté karty.

Od těchto dvou se přitom čekal bodový příspěvek. Nestalo se, Era-pack dal ve třech utkáních pouze šest branek. Třikrát skóroval Matěj Slováček.

„Podle mě nám k postupu chybí větší kvalita v zakončení. Šance si dokážeme vytvořit, ale bohužel je nezužitkujeme, jak bychom měli,“ uznává David Drozd, jeden z českých reprezentantů v kádru.

Chrudimský kouč Felipe Conde souhlasí, připouští, že mužstvo by rádo získalo další kanonýry. Jenže jeho výrok dokumentuje, co je zásadní potíží českého mistra.

„Potřebujeme hráče, který bude skórovat, ale… Kdo dává góly, je na trhu hodně drahý.“

Futsalová Liga mistrů: AFC Kairat Almaty - FK ERA-PACK Chrudim.
Bez postupu, ale se ctí. Chrudim dokázala vzdorovat Kairatu

Kairat utratí desetkrát víc

To je ono. Futsal už dávno není amatérský sport, rozhodně ne na této úrovni. Peníze jsou zásadní, za ně si koupíte klíčové hráče.

„Do Final Four pravidelně postupují týmy s daleko většími rozpočty než ERA-PACK. S kádrem, který Chrudim má, je to velmi složité,“ má jasno trenér Neumann.

„Kairat má desetkrát větší rozpočet než my,“ upozorňuje chrudimský Conde.

V případě jeho klubu se mluví o sumě kolem šesti milionů za rok. Oproti například šedesáti je to vlastně almužna.

„K postupu by ERA-PACK potřeboval několik shod náhod a štěstí. To se třeba loni povedlo maďarskému Györu,“ připomíná Neumann.

Přesto se v Chrudimi nevzdávají. „Získáváme zkušenosti a zlepšujeme se a zlepšujeme,“ tvrdí Conde.

Vyjde patnáctý pokus?

FK ERA-PACK Chrudim - A&S Pescara.
ERA-PACK tvrdě narazil. S italskou Pescarou nedokázal skórovat