Vizitka sportovceNIKOLA MAZUROVÁ

Sport: střelba.
Disciplína: malorážka 3x 20, vzduchová puška.
Narozena: 22. listopadu 1994 Rychnov nad Kněžnou.
Výška: 160 cm.
Váha: 68 kg.
Klub: ASC Dukla Plzeň.
OH: 2016 – nováček.
Největší sportovní úspěchy:
Evropské hry: 2016 – 7. místo (vzduchová puška), 13. místo (malorážka 3x20); MS: 2014 – 6. místo (malorážka 3x20); ME: 2013 – 7. místo (malorážka 3x20), zlato (družstva malorážka 3x20, 2014 – 9. místo (vzduchová puška); MEJ: 2013 – 3 místo, 2012 – 2. místo.

Za oceán už odletěla většina český sportovců, kteří budou od 5. do 21. srpna bojovat o cenné olympijské kovy. Minulý pátek se do dějiště Her vydala také střelecká výprava, k níž patří především doudlebská rodačka NIKOLA MAZUROVÁ a Adéla Bruns. První závod, jímž bude vzduchová puška, čeká české reprezentantky v sobotu 6. srpna (kvalifikace 13.30, finále 15.30 SELČ), podruhé se Bruns a Mazurová představí ve čtvrtek 11. srpna (kvalifikace 14.00, finále 15.3,0 SELČ) ve sportovní malorážce.

Nikola Mazurová poskytla Deníku ještě před odletem krátký rozhovor, v němž prozradila, jak se do Ria těší a zda už začíná trpět nervozitou.

Olympijské hry se nezadržitelně blíží, jak se na největší sportovní svátek roku těšíte?
Těším se moc. Hlavně na atmosféru, která bude úplně jiná než na běžných závodech, na to, že určitě potkám spoustu nových zajímavých lidí a naberu hodně zkušeností. Nejvíc se ale samozřejmě těším na svoje závody. Pak bych se taky ráda podívala i na jiná sportoviště, třeba na plážový volejbal.

Máte za sebou tvrdý předolympijský trénink. Kde jste absolvovala závěrečnou část přípravy?
Poslední část přípravy jsem strávila doma v Doudlebách, kde mám pro střílení nejlepší podmínky. Taťka s dědou mi tu postavili střelnici se vším, co pro trénink potřebuji. Mohu tady kdykoliv trénovat, mám to blízko domů. Pro koncentraci na závody je to nejlepší prostředí.

V Riu budete startovat ve dvou disciplínách – vzduchové pušce a malorážce na 3x20 ran. Která z nich je pro tebe prioritou?
Mou hlavní disciplínou je malorážka. Střelbou ze vzduchové pušky se zabývám o něco méně. Malorážka mě i osobně víc baví, vzduchovka sice také není špatná, ale oproti malorážce je to občas docela nuda, teda alespoň pro mě. Já říkám, že u vzduchovky stačí, když ji člověk natrénuje, ale na malorážku musí mít natrénováno a k tomu navíc potřebuje umět spoustu dalších věcí.


Samotné závody vás čekají již tuto sobotu a pak ve čtvrtek. Doléhá na váš s postupujícím časem nervozita?

V životě se celkově snažím z ničeho moc nenervovat, většinou to ani nemá cenu. Ale na druhou stranu je samozřejmé, že když se člověk dostane do nějakého velkého finále, tak nervózní je, i když nechce. Zatím nervózní ještě moc nejsem, ale před závodem to určitě přijde.
Nad olympijskými hrami se vznáší mnoho bezpečnostních otazníků – hrozba teroristických útoků nebo virus zika. Jak se k této problematice stavíte?
Člověk se může do problémů s terorismem dostat kdekoliv na světě. Kdybych se bála, nemohla bych jet vůbec nikam. Věřím, stejně jako ostatní účastníci her, že bezpečnostní opatření budou na co nejvyšší úrovni a všechno proběhne v poklidu.

Průběžné výsledky Průběžné výsledky lze přímo při závodě sledovat na online na stránkách Mezinárodní střelecké federace www.issf-sports.org a na české webové stránce onlajny.com

Brazilská olympiáda je pro vás největší sportovní akcí vaší dosavadní střelecké kariéry. S jakými cíli do Jižní Ameriky odlétáte?
Na olympijský závod v Riu jsem opravdu hodně trénovala, vystřílela jsem tisíce ran… Bude to moje první olympiáda, takže si to tam chci co nejvíc užít, ale rozhodně se budu maximálně snažit, abych se vracela s dobrým výsledkem.

Martina Kramerová