Ocenění za práci s mládeží převzal trenér rychnovské Pandy JIŘÍ DANIEL, který v Rychnově nad Kněžnou zasvěcuje děti do tajů šachů už čtyřicet let. Mezi jeho odchovance patří například olympionička Martina Holoubková-Kořenová, Hana Pirklová nebo Petr Mach, kteří se v devadesátých letech pravidelně zúčastňovali mistrovství světa mládeže. Dále to jsou Petr Kačírek, Martina Pallová-Folková či Martina Marečková. S rychnovskou Pandou se stal v roce 1989 vítězem Velké ceny tehdejšího Československa. S Pandou byl dvakrát českým mistrem v extralize dorostu, dvakrát vítězem populárních Zaječic (MČR starších žáků), dvakrát vyhrál Mistrovství ČR mladších žáků. Je rovněž vítězem mezinárodního turnaje v Prilukách na Ukrajině a v Budapešti. Od roku 1990 pravidelně organizuje Mistrovství ČR v některých z kategorií. Dříve to byla hlavně mládež, od roku 1998 týdenní Mistrovství České republiky seniorů v Rychnově nad Kněžnou.

Jiří Daniel stále neztrácí elán, což ukazuje jeho současný projekt popularizace šachu na rychnovských školách, který běží tento školní rok, s cílem přivést k šachu další mladé zájemce.

„Jménem všech rodičů a spoluhráčů gratuluji Jiřímu Danielovi k zisku významného ocenění a zároveň děkuji za dlouhodobou úspěšnou práci s mládeží a za celoroční trénink našich dětí. Všichni mu přejeme, ať mu hlavně slouží zdraví a aby ho práce se šachovou Pandou dál bavila a naplňovala. Jirko, děkujeme," vzkázal Pavel Kumpošt ze Šachové školy Panda.

(dr, pk)