S cílem vylepšit maximum z předchozích let na slavném závodě Macau Grand prix odjížděl Marek Červený do Číny. To se mu povedlo náramně, když si dojel pro fantastické jedenácté místo a zlepšil se o pět příček.

Červený může být spokojen s celou sezonou, když si sice v seriálu IRRC pohoršil z druhého na třetí místo, ale ve většině závodů podával kvalitnější výkony než předchozí roky. Navíc znovu ovládl legendární domácí závod 300 zatáček Gustava Havla.

„Určitě jsem spokojen. Vždycky se dá zlepšit, ale konkurence byla veliká a většina závodů se musela divákům líbit,“ řekl po návratu z Číny Červený.

Takže s další sezonou v seriálu IRRC jste spokojen?
Sice jsem si pohoršil v celkovém pořadí, ale když se podívám na výkony, které první čtyřka seriálu zajížděla, bylo to lepší než v předchozích letech. Jde to nahoru, což je moc dobře. Myslím si, že diváky to muselo hodně bavit.

Byl jste spokojený se všemi závody?
Nezlepšil jsem se snad pouze v Hořicích. Jinak to bylo opravdu velmi rychlé.

Pojďme se bavit o posledním závodě sezony, kdy jste letos jako jediný Čech startoval na slavném závodě Macau GP. Posunul jste tam při své třetí účasti maximum na jedenácté místo.
Jel jsem tam s cílem zlepšit se. To se povedlo, takže spokojenost je na místě. I když je to trochu jiná spokojenost, než když nějaký závod vyhrajete. Každý chce být lepší, ale ve světové konkurenci to beru velmi pozitivně.

Pomohly vám dvě předchozí účasti v Macau?
To rozhodně. Na takovém okruhu jde jen o to co nejvíce ho najezdit. Každý objetý okruh vám pomáhá se lépe orientovat a můžete zrychlit. Proto jsem rád, že jsem se s každou další účastí dokázal zlepšit.

Už v kvalifikaci jste zajížděl časy těsně za nejlepší desítkou.
Myslím, že přesně tohle jsem od toho očekával. Už doma jsem četl startovní listinu a říkal jsem si, že elitní patnáctka by byla úspěchem.

V závodě jste dojel jedenáctý. Jak probíhal?
Bylo to celkem divoké. Hlavně, když se Didimu (Didier Grams - pozn. aut.) porouchala motorka a málem jsem do něho ve vysoké rychlosti vrazil. Naštěstí jsem ho netrefil. Poté se mi povedlo předjet ještě jednoho jezdce, ale desítka už byla daleko.

Grams je váš dobrý kamarád a soupeř ze seriálu IRRC. Co jste si po závodě řekli?
No byli jsme plní dojmů, ale všem se nám hodně ulevilo, že to takhle dopadlo. Srážka byla opravdu velmi blízko.

Je okruh nebezpečný, jak se říká?
Rozhodně. Jezdíte ve vysokých rychlostech, navíc všude jsou svodidla, takže každá chyba může mít fatální následky. Byl jsem i celkem nervózní.

Další váš soupeř z evropského šampionátu Danny Webb dlouho bojoval o stupně vítězů. Nakonec dojel čtvrtý.
Skvělý úspěch. Taky jsem mu hned gratuloval, i když byl samozřejmě trochu zklamaný, že mu nevyšlo pódium.

Házenkáři Karviné (v zeleném) si poradili s Jičínem a oplatili mu porážku z úvodního kola.
Jičín na mistra neměl, Karviná dominovala