Zatímco se současná lídryně světového ženského biatlonového biatlonu Gabriela Koukalová připravovala v Oberhofu na hromadný start, tak v o 488 kilometrů vzdálených Častolovicích vrcholilo biatlonové klání ve zdejší Sokolské zahradě. Konal se zde totiž první ročník Častolovického biatlonu. Za jeho vznikem stojí biatlonový nadšenec Jiří Chlebný, který se Deníku svěřil, že celá akce vznikla vlastně z hecu.

„V podstatě se jedná o první ročník, ale už jsme tu před lety pořádali jeden roční seriál na čtyři závody. Od té doby však zde nebylo po sněhu ani památky. Teprve letos se to podařilo uskutečnit," uvedl Jiří Clebný s tím, že idea obnovit závodění takřka v centru Častolovic vznikla minulý týden v pondělí v autě. „Navíc naši kamarádi tu mají terče, jsou tu k dispozici vzduchovky a tak už nebylo nic jednoduššího než vybrat tady nějaké hezké místo a pustit se do toho," dodal organizátor, který však netušil, že jeho nápad nadchne tolik lidí.

„Původně jsem si myslel, že to bude jen takový srandamač mezi kamarády, ale nakonec se to nějak rozkřiklo a je tu plno tváří, které jsem v životě neviděl," uvedl Jiří Chlebný a na důkaz ukázal startovní listinu, kde se skvělo 47 jmen. Z toho devět žen. Samotný závod se jel na okruhu 600 metrů, který chlapi museli obkroužit čtyřikrát a ženy dvakrát. Poloviční porci měly ženy i ve střelbě, kdy chlapi stříleli dvakrát v leže a ve stoje.

Jediná výjimka od klasického biatlonu byla právě ve způsobu střelby. Zatímco si profesionální biatlonisté vozí pušku s sebou. Tak na častoloviské čekal na střelnici „nabíječ" který jim pušku po běhu podával.