Český skibobista PAVEL ČIHÁČEK má za sebou jedenáct sezon ve Světovém poháru a až letos se konečně dočkal premiérového celkového prvenství. Po třetím místě v roce 2009 a druhé příčce z roku 2014 letos slavil zasloužený triumf.

„Jsem šťastný, že jsem se konečně dočkal. Byla to ideální pohárová sezona, z mého pohledu nejlepší. Od prvního závodu jsem kráčel za svým cílem a vše nakonec vyšlo na jedničku," řekl v úvodu rozhovoru dobrušský rodák, jenž však už několik let žije a pracuje v rakouském Zell am See.

Po loňské smolné sezoně jste se dočkal zadostiučinění a konkurenci doslova převálcoval.
Loni jsem odjel jen dva závody Světového poháru a na domácím mistrovství světa v Deštném jsem si přivodil ve slalomu zranění. Sezona pro mě předčasně skončila a absolvoval jsem třetí operaci levého kolena. Naštěstí jsem se dal zdravotně do pořádku a na sezonu se kvalitně připravil. Měl jsem závodní formu, netrápily mě zdravotní potíže a v osobním i pracovním životě vše klapalo. To vše se odrazilo ve výsledcích.

Ty ostatně hovoří za vše. Ze čtrnácti závodů jste devět vyhrál…
Šel jsem závod od závodu. Svými výkony jsem získal respekt soupeřů. Porážel jsem je ne o desetiny, ale o vteřiny. Sezona však byla hodně náročná, skoro každý víkend se závodilo a navíc hodně cestovalo. Udržet formu v náročném programu nebylo lehké.

Nedokončil jste jediný závod slalom v pohárovém finále. Vinou toho jste nepřekonal magickou hranici 300 bodů. Nemrzí vás to?
Co se dá dělat, takový je sport. Najel jsme do díry a lyže prostě nevydržela. Trochu mně to mrzelo, ale vše nakonec překonal pocit z celkového vítězství. Třeba se to podaří v příští sezoně.

Tečku za sezonou udělá světový šampionát ve švýcarském Grächenu. S jakým cílem tam pojedete?
Z minulého mistrovství světa obhajuji titul z obřího slalomu a druhé místo ze Super-G. Doufám, že mně vydrží forma a budu útočit na přední příčky. Šanci na dobrý výsledek mám ve všech disciplínách. Když získám alespoň jedno zlato, tak budu spokojený. Tratě ve Švýcarsku znám, jako junior jsem tam na mistrovství světa získal dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Snad se mně podaří na tyto úspěchy navázat.