Do velkého finále postoupili hned tři Australané, ale nejlépe odstartoval Dudek. V dalších kolech si udržoval bezpečný odstup od svých pronásledovatelů a na první pozici zůstal až do konce závodu.

"Konečně se mi tady podařilo vyhrát. Jsem rád, že mě sem opět pozvali. Teď je to opravdu velká satisfakce," uvedl Dudek. K pardubickému triumfu měl velmi blízko již v roce 2015, ale kvůli prasklému řetězu musel z vedoucí pozice ve velkém finále odstoupit. Radoval se tehdy Jurica Pavlic.

Teď už polskému závodníkovi vše klaplo. V semifinálové jízdě mu sice nevydržela pneumatika po dojetí do cíle, ale v nejdůležitější moment už se na svůj stroj mohl devětadvacetiletý Dudek spolehnout.

"Povedl se mi start. Do poslední chvíle jsme doufal, že motocykl vydrží až do cíle," přiznal Dudek. Druhý dojel Australan Jason Doyle, třetí byl Timo Lahti z Finska.

"Patryk si to za svůj výkon určitě zasloužil, ve finále nám po dobrém startu nedal šanci," poznamenal Doyle, jenž mohl změnit historii závodu tím, pokud by vyhrál počtvrté za sebou.

V letošním ročníku chyběli zástupci české špičky, žádný plochodrážník z Česka se do semifinále neprobojoval. Blízko byl pardubický jezdec Hynek Štichauer, jemuž chyběl k postupu ze čtvrtfinále jeden bod.

V Pardubicích se během víkendového programu hrála třikrát polská hymna. Po polském triumfu ve světovém šampionátu juniorů (Jakub Miśkowiak) ovládl v sobotu Zlatou stuhu juniorů Mateusz Świdnicki. Třetí byl v klání juniorů český zástupce Petr Chlupáč.

73. Zlatá přilba města Pardubic
Výsledky: 1. Patryk Dudek (Polsko), 2. Jason Doyle (Austrálie), 3. Timo Lahti (Finsko), 4. Jack Holder (Austrálie), 5. Max Fricke (Austrálie), 6. Luke Becker (USA).
Malé finále: 7. Bartosz Smektala (Polsko), 8. Jakub Jamrog (Polsko), 9. Lasse Bjerre (Dánsko), 10. Adam Ellis (Velká Británie), 11. Matěj Žagar (Slovinsko), 12. Chris Holder (Austrálie).