Po několika letech se na území východních Čech vrací velká cyklistika. Tradiční městské kritérium v Hradci Králové se letos rozrostlo o mezinárodní závod druhé kategorie UCI zařazený do seriálu Europe Tour.

Sedmačtyřicátá Velká cena města Hradec Králové se uskuteční na zcela nové trati zítra. V předešlých ročnících startovala na Ulrichově náměstí, nyní se však přesune do historického centra na Velké náměstí.

O den později, v sobotu, je na programu Grand Prix Královéhradeckého kraje.

V obou případech nepůjde pouze o závod profesionálů, ale možnost zasportovat si budou mít také amatérští cyklisté.

Zítřejší Velkou cenu ve městě pod Bílou věží zahájí v 17 hodin závod na horských kolech kategorie Hobby. Toho se mohou zúčastnit pouze jezdci, kteří nejsou držiteli licencí ČSC. Pojede se čtyřicet minut + jedno kolo.

V 18 hodin šlápnou do pedálů borci kategorie Elite a U23. Jejich závod se pojede šedesát minut + jedno kolo. Během hladkého závodu budou vypsány věcné a finanční prémie. Prvenství obhajuje Stanislav Kozubek z pořádající královéhradecké stáje Whirlpool Author.

Okruh v délce 1400 metrů pro obě kategorie je následující: Velké náměstí, Malé náměstí, Československé armády, V Kopečku, Velké náměstí. Diváci budou mít možnost vidět jezdce nejen na asfaltovém povrchu, ale i na kostkách. Z tohoto důvodu se organizátoři rozhodli, že kategorie Hobby se pojede na horských kolech.

Sobotní Grand Prix Královéhradeckého kraje zahájí v 11 hodin 109 kilometrů dlouhý závod kategorie Hobby. Ten odstartuje na Masarykově náměstí v Třebechovicích pod Orebem. Trasa povede přes Opočno, Dobrušku, Olešnici v Orlických horách, Deštné v Orlických horách, Zdobnici, Rychnov nad Kněžnou, Bolehošť a etapa končí znovu v Třebechovicích.

Hlavní závod kategorie Elite a U23 startuje úderem 13. hodiny na Velkém náměstí v Hradci Králové, poté cyklisté naberou směr Orlické hory.

Trasa 178 kilometrů dlouhého závodu bude vesměs stejná jako u kategorie Hobby, jen v závěru čeká cyklisty ještě pět dvanáctikilometrových okruhů u cílového města Třebechovic.

Na startu se objeví kompletní česká špička v čele s jezdci pořádající stáje Whirlpool Author. Tu by měla zastupovat sedmička jezdců: Hošek, Polnický, Jurčo, Paďour, Hudeček, Bucháček a Kozubek.

Chybět nebude ani úřadující mistr republiky Milan Kadlec z pražské Dukly.

Mezi přihlášenými jsou také týmy z Bulharska, Itálie, Lotyšska, Německa, Rakouska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Ukrajiny a Turecka.

Informace o závodech také na www.grandprixkhk.cz.

Program cyklistických závodů

Pátek 17. srpna – 47. Velká cena města Hradec Králové
17.00 – závod MTB kategorie Hobby
18.00 – závod kategorie Elite, U23

Sobota 18. srpna – Grand Prix Královéhradeckého kraje
11.00 – závod kategorie Hobby
13.00 – závod kategorie Elite, U23