Kariéru má našlápnutou velmi dobře. Ve svých třiadvaceti letech zažívá svoji druhou zahraniční štaci. Po Švýcarsku, kde hájil barvy celku TSV St. Omar St. Gallen, zamířil do nejlepší soutěže světa, německé Bundesligy, kde obléká dres týmu Bergischer HC. Odchovanec jičínské házené a český reprezentant Tomáš Babák si působení v Německu pochvaluje.

„Začátky byly těžké, ale teď už přestup hodnotím pozitivně. Poměrně slušně jsme začali jarní část a doufám že v tom budeme pokračovat," říká spojka aktuálně sedmnáctého celku nejvyšší německé soutěže.

Naposledy jsme spolu mluvili před vaším příchodem do Německa. Nyní už zde nějaký čas působíte. Jak zatím angažmá hodnotíte?
Teď už to pomalu hodnotím pozitivně. Začátek nebyl lehký, bylo to opět něco nového. Přišel jsem do nejlepší ligy na světě, takže přechod nebyl snadný. Chvíli jsem se s tím srovnával. Nyní už ale po čase můžu říct, že jsem se tady zabydlel, zvykl si i na prostředí a začalo se mi víc dařit. Pocity jsou tedy určitě kladné.

Co říkáte na dosavadní výsledky týmu?
To je druhá stránka věci. Výsledky sice pomalu zlepšujeme, ale samozřejmě bychom chtěli být někde jinde, než teď jsme.

Bergischer je na sedmnáctém místě tabulky a bojuje tak o záchranu. Čemu to přičítáte a jaký je zde podle vás kádr?
Je to tým, který bojuje každý rok o sestup. V Bundeslize je to hodně vyrovnané a o udržení se tam pere v podstatě šest týmů. Je to hodně zapříčiněné začátkem, který se nám vůbec nepovedl a zároveň se nám i zranila spousta hráčů. Sešlo se tedy více faktorů najednou. Právě od té doby jsme se dostali pod určitý tlak a bohužel až do Vánoc se nám z toho nepodařilo dostat. Teď jsme ale začali poměrně slušně jarní část a doufám, že na to navážeme.

Máte za sebou zápasy v české extralize, švýcarské lize, nyní nejvyšší německé soutěži. Kdybyste měl srovnat švýcarskou ligu a Bundesligu. V čem je největší rozdíl?
Rozdíl je samozřejmě obrovský ve všem. Především ale ve vyzrálosti hráčů, a to jak psychické, tak fyzické. Ve Švýcarsku to byla spíš rychlá házená, tady je to hodně silové. Ty spojky jsou urostlé, dvoumetrové, stokilové, takže to je velký rozdíl. Dále také co se týče taktické stránky. Každý tým drží strategii, ať už vede o deset branek nebo stejným rozdílem prohrává. To je určitě velký posun oproti Švýcarsku a Česku.

Jak jste spokojený se svými výkony v letošní sezoně?
Začátek byl samozřejmě horší, protože jsem si zvykal a trvalo mi, než jsem se s klukama sehrál a sám jsem si při hře začal trochu víc věřit. Teď už hraji posledních několik zápasů prakticky nepřetržitě, moc se nedostanu ze hřiště, což je samozřejmě i pro mě dobře, můžu se tak vyhrát. Od začátku prosince už si myslím, že jsou ty výkony lepší a i týmu to pomáhá, protože hrajeme lépe a pár zápasů jsme vyhráli. Doufám, že to vydrží až do konce sezony.

Jak se vám v Německu líbí a jak často za vámi jezdí rodina, potažmo vy domů?
Co se týče zabydlení, tak to bylo určitě snazší než ve Švýcarsku. Jelikož už jsem celkem slušně uměl řeč, nebyl takový problém se „začleněním do mančaftu" a v komunikaci. To vše mi určitě oproti Švýcarsku pomohlo. Co se týče rodiny, tak především táta, ale celkově i celá rodina se jezdí na zápasy dívat. Když táta může, tak většinou na utkání přijede, což je určitě fajn. Když jsem byl ve Švýcarsku, tak toho volna bylo trochu více. Jezdil jsem domů jednou měsíčně o víkendu. Jelikož se ale v Německu hraje víc zápasů, tak se do Čech dostanu tak jednou za dva měsíce na víkend.

Bydlíte v Německu sám?
Ne, bydlím se svou přítelkyní.

V minulých dnech proběhl reprezentační kemp v Plzni. Jak nyní vidíte situaci v národním týmu směrem ke kvalifikačním bojům o Euro 2018?
Co se týče kempu, tak byl specifický v tom, že jsme tam z toho základu nebyli všichni. Některé zahraniční soutěže hrají dále a kluci nedostali volno. Na srazu nás tedy byla polovina z těch, kteří pravděpodobně budou nastupovat v kvalifikaci. Bylo tam hodně nových kluků, kteří si to především zkoušeli. Co se týče kvalifikace, tak v květnu hrajeme s Ukrajinou. Pravděpodobně to bude stěžejní, protože pokud vyhrajeme oba zápasy, tak máme podle mě slušnou šanci dostat se na Evropu. Co se týče týmu, tak o jeho síle nepochybuji, což jsme dokázali například v zápase s Makedonií, kdy jsme vyhráli asi o sedm gólů. Když na to navážeme, tak se to povede.

Tomáš Babák
Narozen: 28. prosince 1993 v Jilemnici
Výška/váha: 186/82
Post: Střední spojka
Hráčská kariéra: HBC Ronal Jičín (2010 - 2013), TSV St. Omar St. Gallen (2013 - 2016), Bergischer HC (2016 - ?)

Na reprezentačním srazu bylo hodně hráčů z extraligy. Jak na vás novicové zapůsobili?
Určitě dobře. Kluky znám jak z extraligy, tak například z juniorských a mládežnických kategorií. Jsou to podle mě hráči, kteří časem půjdou i do zahraničních lig, takže jim to pomůže posouvat se a pravděpodobně se časem v reprezentaci zabydlí. Někteří starší hráči už přece jenom budou končit, takže tito novicové je pak budou nahrazovat.

Není tajemstvím, že do týmu Bergischer má zamířit Milan Kotrč z pražské Dukly. Zjišťoval si od vás informace?
Ano, je to už oficiální. Milan by tu měl působit od nové sezony. Bavili jsme se hodně, jelikož jsme spolu i v reprezentaci. Vždycky když chtěl něco vědět, především než smlouvu podepsal, jsme byli často v kontaktu. Myslím, že jak pro něj, tak pro mě je to určitě dobře. Budu tu mít českého spoluhráče, což je fajn a pro něj je to určitě velký posun v kariéře.

Sledujete letošní sezonu extraligy? Co říkáte na výkony Jičína. V podstatě za minutu dvanáct proklouzl do play off.
Postup je samozřejmě úspěch. I když víme, že to určitě nebylo ideální. Byly zápasy, které Jičín měl zvládnout a nezvládl. Ale jak říkám, to pozitivní a podstatné je to, že situaci zvládl a nyní nemusí hrát pod tlakem. Hlavní cíl je splněný a já myslím, že kluci můžou potrápit i Plzeň.