Dvojice sestupovala za tmy ze Sněžky a kolem deváté večer je srazil silný nárazový vítr. „Muž uvedl, že se zřítili asi 400 metrů lavinovým svahem. Při pádu ztratil mobil a zachytil se o kosodřevinu, kamarádka sklouzla ještě dalších pár desítek metrů. Noc oba přečkali vzdáleni od sebe a bez jakéhokoliv vybavení, dorozumívali se křikem,“ uvedl Tomáš Novák z Horské služby Krkonoše.

V noci bylo na hřebenech nevlídné počasí, kolem nuly a foukal silný nárazový vítr. Viditelnost v místě pádu byla okolo 50 metrů. „Při rozbřesku se muž s pomocí klacku vydal pro pomoc na Sněžku, odkud zavolal Horskou službu. Ihned jsme na místo vyjeli s veškerým potřebným vybavením pro zásah v exponovaném a nebezpečném terénu,“ oznámil Novák. Na místo vyrazil také vrtulník lékařské záchranné služby.

Horská služba vyjela na Sněžku kabinovou lanovkou s tím, že k postižené ženě sestoupí s pomocí horolezecké techniky. Leteckým záchranářům se povedlo zraněnou ženu nalézt ihned při prvním průletu Obřím dolem. „Díky vrtulníku byla žena rychle lokalizována a zasahující posádka provedla vyzvednutí těžce zraněné a podchlazené ženy pomocí lanového podvěsu. Poté jsme se přesunuli na Poštovnu na vrcholu Sněžky, kde jsme ošetřili mladého muže, který událost ohlásil,“ řekl Novák.

Ženu záchranáři v podvěsu vrtulníku přenesli na nedaleké Růžohorky. "Zde bylo možné zraněnou dovyšetřit a poskytnout jí potřebnou léčbu, zejména pak tepelný komfort. Během vyšetření totiž zasahující lékař zjistil, že se mladá turistka nachází ve vážném stupni podchlazení a utrpěla mnohočetné pohmožděniny a omrzliny na obličeji a končetinách. Ihned proto indikoval její rychlý letecký transport do traumacentra," uvedl mluvčí zdravotnické záchranné služby Ivo Novák.

Muž byl po ošetření a zajištění tepelného komfortu transportován lanovkou zpět do Pece a pak převezen do nemocnice. „Turisty varujeme, aby se nevydávali na horské cesty bez patřičné výbavy, po setmění byli vždy vybaveni čelovou svítilnou, a dali pozor na často velmi silný nárazový vítr,“ dodal Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.  (pac)

Špindlerův Mlýn je nachystán na Světový pohár v alpském lyžování.
Špindl láká. Organizátoři očekávají na sobotu devět tisíc diváků