Adrenalinové ráno prožili cestující ve vlaku mezi Starou Pakou a Městcem Králové. Pokud mířili do zaměstnání, nástup na ranní směnu rozhodně nestihli a na středeční červencové ráno asi hned tak nezapomenou.

Za Novou Pakou trať vede převážně lesem a klikatí se nad Valdovem. Před vesničkou Lháň projel vlak v lesním úseku zatáčkou. Pak už vlak-vedoucí nestačil zareagovat a dobrzdit před spadlým bukem v kolejišti. Náraz katapultoval vůz částečně z kolejiště a hrozilo jeho převrácení na bok.

„Vzhledem k tomu, že byla tma a strojvedoucí spatřil překážku na trati na poslední chvíli, tak při traťové rychlosti nešlo soupravu dobrzdit,“ říká na místě nehody drážní inspektor Jan Novák, který událost prošetřuje.

Cestující i s posádkou nakloněnou mašinku duchapřítomně opustili a vydali se na další cestu po vlastní ose. Zraněn nebyl nikdo. Na místě zůstal pouze jeden cestující jako svědek celé události.

Hasiči. Ilustrační snímek.
Prasklá hadice ohrozila životní prostředí

K železniční nehodě první dorazili hasiči z Nové Paky, kteří motorák zajistili a ukotvili. Místo si pak převzali drážní hasiči z Nymburka.

Ti na pomoc přivolali kolejový jeřáb z Prahy, který postavil vůz zpátky na koleje. Kvůli nepřístupnému terénu to bylo jediné možné řešení. Na místě už také od rána pracovala drážní četa, aby vyměnila poškozené části kolejiště.

Výluka na trati trvala do večera, vlaky nahradily autobusy. Podle předběžných odhadů je škoda 320 tisíc korun, z toho 70 tisíc na kolejišti a 250 tisíc na soupravě.

Jan Pudil za hasiče SŽDC Nymburk potvrdil, že podobných nehod v regionu přibývá.

Letní vojenský sraz pod Zebínem.
Pod Zebínem budou opět dunět tanky