Tragická smrt pětiletého chlapce z Chlumecka, kterého koncem léta 2016 zardousila smečka psů, je jen jedním z mnoha případů, při kterých vyhasl na Královéhradecku život dítěte. Podobné události jsou však spíše varovnou výjimkou. Přestože rok od roku zaznamenávají statistiky stále menší počet dětských obětí, varovná však jsou smutná čísla, která každoročně ukazují kolik mladých lidských životů vyhasne z důvodu vnějších příčin.

Například v roce 2016 v Královéhradeckém kraji zemřelo celkově 26 dětí a teenagerů mladších 19 let. Kromě vážných nemocí mohou za dětské oběti i dopravní nehody. Na silnicích v roce 2016 například zemřel jeden novorozenec, jedno dítě mladší 14 let, ale také jeden mladiství.

Do černých statistik se kromě dopravních nehod zapisují úmrtí způsobená elektrickým proudem, pádem z výšky, utonutím či jiným úrazem.

Ilustrační foto.
Dětí umírá méně a méně. Smutná čísla klesla za dvě desetiletí na třetinu

Odborníci vidí řešení v důkladné prevenci

Před šesti lety zemřelo při dopravních nehodách na silnicích Královéhradeckého kraje pět dětí mladších 19 let. Statistika za rok 2016 uvádí naštěstí „jen“ tři podobné oběti.

Ale nejsou to jen silnice, na kterých nesou převážně za tragická úmrtí zodpovědnost dospělí, na nejmenší často číhá riziko i na jiných místech.

„Specifickou záležitostí jsou třeba zahradní bazény. Na zahradě je dobré k nim malému dítěti zabránit přístup. A to třeba mechanickou zábranou či zastřešením. Na trhu jsou i elektronické hlásiče, pokud se hladina poruší tak začnou alarmovat,“ uvádí Ivo Novák, mluvčí královéhradecké záchranky. Podle jeho názoru si musí dospělí ovšem dát pozor i při způsobu jejich zakrývání.

„Není úplně ideální, když je bazén zakryt pouze fólií. Dítě například vyleze na kruhový bazén o průměru pět metrů, na kterém je plachta. Do plachty si vleze, ale ona se částečně potopí a vytvoří zhruba 20-30 centimetrovou louži. I v tom se dítě může utopit a to i přesto, že může umět i částečně plavat,“ dodává Novák.

Nebezpečí hrozí i doma

Královéhradečtí záchranáři upozorňují i na to, že k tragédiím může dojít i v „bezpečném“ teple domova. Varovná je například hrozba domácích popálenin. Ty jsou často způsobeny tím, že dítě má přístup k rychlovarné konvici, kterou na sebe převrhne. Co je pro dospělého zpravidla nepříjemnou popáleninou na ruce, může pro nepoměrně menší dětské tělo znamenat život ohrožující zranění.

Podle záchranářů je z pohledů rodičů potřeba dbát na prevenci úrazů způsobené i elektrickém proudem či požárem. V tomto ohledu je hlásič kouře nepostradatelným pomocníkem. Při požáru nebývá totiž zpravidla smrtelný oheň, ale nebezpečné zplodiny.

„Nikdo ze záchranářů nemá rád výjezdy k dětem. Jsou ty nejvypjatější záležitosti,“ uzavírá Ivo Novák.

Podle statistik ročně umírá v Česku kolem pěti stovek dětí. Přestože je nejčastější příčinou nemoc, smutná čísla doplňují i nešťastné náhody.

Původní vizualizace projektu mimoúrovňové křižovatky Mileta v Hradci Králové.
Poslanci chtějí vzít vítr z plachet odpůrcům staveb