Silnice z Vamberka do Rybné nad Zdobnicí vede převážně lesem a její povrch je poměrně zachovalý a dobře udržovaný. Přesto se na několika kilometrech často stávají nehody a velmi často mají tragický konec.

SMRT PRO BUBENÍKA

„Já si myslím, že v zimním období je silnice namrzlá a smeká se. A navíc si mnoho řidičů dovolí to tady rozpálit. Ale nejnebezpečnější jsou horizonty. Když předjíždíte, nevidíte," říká o úseku Petr Janeba, který bydlí nedaleko a pěknou řádku nehod viděl na vlastní oči. Přiběhl i k té, která znamenala smrt pro bubeníka kapely Chinaski.

„Dodnes si to pamatuji, ale ten kluk za to nemohl," dodal.

Nebezpečí tohoto úseku potvrzují i odborníci – zatáčky vynášejí, i když je sucho. „A předjíždět je holé šílenství. A to se tady děje, i když je zde plná čára," konstatuje jeden z policistů. Každá nehoda pak v sobě nese další riziko – vzhledem k tomu, že silnice vede lesním porostem, roste nebezpečí nárazu do stromů.

NEÚPROSNÉ STATISTIKY

Od roku 2010 – s výjimkou roku 2013 – se každý rok stala na tomto úseku smrtelná nehoda. V roce 2011 dokonce se čtyřmi mrtvými. Příčiny byly různé – od čelního nárazu při špatném předjíždění až po smyk na namrzlé vozovce. Ačkoliv se pro zvýšení bezpečnosti udělalo mnohé, od nového značení po reflexní pás na silnici, stále to nestačí. Nestačí ani omezení rychlosti a zákaz předjíždění. I když poslední nehoda byla zřejmě zaviněna indispozicí řidiče, silnici smrti její název zůstane.