"Kromě popadaných stromů zajišťovali hradečtí profesionální hasiči také uvolněné plechy na kasárnách v Komenského ulici a na jednom z domů na Masarykově náměstí. V Písečné ulici pak jednotka z centrální stanice zasahovala na střeše domu, kde silný vítr poškodil kromě samotné střechy i odtahy od plynových spotřebičů u podkrovních bytů. V domě tak musel být odpojen plyn, a to kvůli nebezpečí vzniku koncentrací nebezpečných látek. Hasiči pak střechu provizorně opravili. Silný vítr lámal stromy například v Malšovicích, Kosicích a ve Stěžerech a na křižovatce ulic Hradecká a Sokolská poškodil semafory, které spadly na komunikaci," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že kromě komplikací v dopravě poškozené semafory jiné škody nenapáchaly.

"Několik zásahů zaznamenali i hasiči na Rychnovsku. V Kostelci nad Orlicí pomáhali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a místní dobrovolná jednotka u větrem poškozené střechy, kterou zajistili a provizorně opravili. Jednotky odstranily také několik stromů, především v okolí Kostelce nad Orlicí," doplnila k pernému odpoledni Martina Götzová.

Po zbytek večera nebyly již hlášeny žádné významnější škody způsobené rozmary počasí.

Dětem zbyly oči pro pláč

Vítr páchal škody všude. Skleník dětem v Dětském diagnostickém ústavu HK ani nestihl začít sloužit, bleskový vichr ho rozlámal.Zdroj: facebookPřestože větrná spoušť spolu s bouřkou nadělaly vrásky zejména řidičům, kteří se například museli v krajském městě potýkat s problémy v dopravě na křižovatce Mileta či u Flošny, oči pro pláč zbyly i dětem a vychovatelům Dětského diagnostického ústavu v Hradci Králové. Místo bohaté nadílky v podobě zeleniny jim totiž zbylo jen torzo skleníku, který těsně před větrnou spouští dostavěli.

"Odpoledne jsme s dětmi dostavěli skleník, ve kterém jsem chtěli pěstovat zeleninu, než jsme jej stačili usadit do základů, vichr ho zničil, zbyly nám jen oči pro pláč," uvedla vedoucí vychovatelka Iva Zikešová s prosbou, že pokud někdo vlastní nevyužívaný skleník, diagnostický ústav by jeho případné darování s díky uvítal.

Léto mělo v sobotu generálku. Padaly teplotní rekordy
Léto mělo generálku. Padaly teplotní rekordy