"Policisté vyzvali ženu k provedení orientační dechové zkoušky na alkohol, které se podrobila a bylo ji naměřeno 2,89 promile alkoholu v dechu a na podruhé pak zkouška ukázala hodnotu 3,12 promile alkoholu v dechu. Policisté řidičce zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz, zároveň zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí v případě prokázání viny hrozí až rok vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti," uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná.

Uzavírka silnice u čerpací stanice za Opočnem
Uzavírka silnice mezi Čánkou a Opočnem potrvá do konce října

Policie upozorňuje, že již při překročení hranice půl promile alkoholu začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus:

"Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění. Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je takzvaný zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce."

Nebezpečná jízda je pak často příčinou vážných dopravních nehod.