Zřejmě na průzkum se vydal pes, který vběhl do vodorovně položené betonové roury. Americký staford se vměstnal do kanalizace o průměru asi 40 cm, ale už se nemohl dostat ven. Majitelé nevěděli, jak mu pomoci, proto zavolali hasiče.

Na místo v části Úpská luka dorazila profesionální i dobrovolná jednotka z Jaroměře. Z počátku nebylo jasné, v jaké části kanalizační roury pes je. S určením místa mohla hasičům pomoci sondážní kamera, kterou dopravili na místo zástupci městských vodovodů a kanalizací. V tu chvíli už ale bylo jasné, kde se pes nachází. Ve stísněných podmínkách urazil asi 200 metrů, až se dostal do vyústění do zasypané betonové skruže, kde ho hasiči uslyšeli štěkat.

Aby se podařilo psa zachránit, musely začít zasahující jednotky betonovou skruž ručně odhrabávat. Kus betonu potom hasiči rozbili pomocí bouracího kladiva. To už se zatoulaný pes díval na denní světlo a hasiči je opatrně vytáhli ven. Zvídavého průzkumníka pak předaly jednotky do péče majitelům, kteří si zajistili prohlídku u veterináře.