"V poledne jsme šly kolem katedrály z úřadu na oběd: prostranství pod věží, kde se to ještě hemžilo hasiči a policisty, bylo ještě zakryté plachtou. Zrovna odtamtud odjížděl pohřební vůz. Působilo to neuvěřitelně děsivě," řekla jedna z referentek hradeckého krajského úřadu, který sídlí v těsném sousedství.

Okolnosti neštěstí objasňuje policie. „Cizí zavinění jsme nezjistili a bude nařízena soudní pitva,“ upřesnila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Jde již o čtvrtého člověka, který ukončil svůj život skokem z hradecké dominanty během tří let. Již dříve dopadla na dlažbu u katedrály Svatého Ducha těla dvou mužů a mladé ženy. Bílá věž, která nedávno prošla pečlivou rekonstrukcí pod přísným dohledem památkářů, stojí v historickém centru krajského města, patří k navštěvovaným turistickým cílům. Prostranství pod ní patří k poměrně frekventovaným místům.

Poprvé v novodobé historii skočil z hradecké věže v květnu 2016 pětačtyřicetiletý muž, o rok později pětadvacetiletá dívka a vloni v únoru čtyřiatřicetiletý muž. Radnice dlouhodobě zvažuje, že ochoz Bílé věže osadí sítí, která by mohla podobným tragédiím zabránit.

Bílá věž v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Z Bílé věže v Hradci skočil muž, věž nejspíš dostane sítě