Průmyslový tygr – takové přízvisko si v posledních letech vysloužilo Rychnovsko, hlavně díky růstu průmyslové zóny v okolí Solnice a Kvasin. A ten tygr má hlad. Nejen po pracovní síle. Pro své trasy potřebuje dostatečnou dopravní infrastrukturu, i proto proudí do tohoto regionu z dotačních titulů miliardy korun. A nejen do dopravy, ale třeba i do výstavby nových bytů, které tu tak chybí, a budování další infrastruktury.

Patří do ní i zázemí rychnovské nemocnice. Jenže právě na ni se doposud nedostalo. Že by zdraví obyvatel bylo až na posledním místě? Zastaralý areál nemocnice modernizaci nutně potřebuje, ale stát jí přisoudil roli permanentního čekatele na 300 milionovou podporu, kterou několikrát přislíbil, ale „nepustil“.

Vláda se k ní přitom zavázala už v memorandu z roku 2015. Jednání kraje s vládními představiteli, ať už to byl premiér, ministr zdravotnictví či ministr průmyslu a obchodu, se s úspěchem nesetkala. Horký brambor nakonec letos přistál i v rukou ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. Před volbami vychladl a přehazovaná skončila. Vláda nyní schválila otevření dotačního programu pro rychnovskou nemocnici, díky němuž získá kraj na stavební práce v první fázi 200 milionů, v té následující pak dalších 100.

Proč to muselo trvat tak dlouho? Nový pavilon urgentního příjmu už mohl stát, za jiné peníze a mohl významně pomoci i při zvládání covidové pandemie. Je určitě dobře, že tentokrát se vládě podařilo slibu dostát. Ale sliby se mají plnit co nejdříve a ne až před volbami!