FRANTIŠEK KINSKÝ, potomek české šlechty a zastupitel Kostelce n. O.:
Medicína je dle mého názoru stále stejná, léčí nemocného člověka. Je pravda, že dovede vyléčit nemoci, které dříve léčit neuměla, ale vždy je a bude o krok za vynalézavostí a dokonalostí přírody. Chřipka, ta opravdová chřipka, ne nachlazení nebo virové onemocnění horních cest dýchacích, kterému hovorově říkáme chřipka, opravdu může být za pro ni příznivých okolností hrozbou. Vzpomeňme jen epidemie španělské chřipky po první světové válce.  A jak bojuji s chřipkou já? Abych pravdu řekl  – nijak. Nejím více vitamínů než běžně, nepiji více čaje, nejím více citrusových plodů ani se více neoblékám do zimy.
Verdikt: ANO

JIŘÍ VÁCLAVÍK, vyšetřovatel RK hasičů:
I když si to málokdo z nás uvědomuje, tak chřipka představuje poměrně význačný typ onemocnění, na které ročně umírá velké množství lidi, tudíž se musí s touto nemocí stále počítat. Dříve jsem se proti chřipce nechával očkovat. V současné době se na podzim a v zimě snažím přijímat velké množství vitamínů z ovoce a zeleniny, u lehčí formy nachlazení sázím na osvědčené „babské" recepty (bylinkový čaj, med, citron, slivovice, zázvor, česnek apod.), při závažnějších problémech vyhledávám lékaře.
Verdikt: ANO

VĚRA ZAŇKOVÁ, Vedoucí knihovny Častolovice:
Chřipku nevnímám jako velkou hrozbu. Pokud ke mně dorazí, uvítám ji jako ozdravný proces. Naše těla jsou hodně zanesena tím, co do nich posíláme. V dnešní době je téměř vše, co se týče jídla, nějakým způsobem chemicky ošetřeno, jak si s tím má chudák tělo poradit jinak, než že se snaží očistit od všech těchto škodlivin. Takže já jsem vděčná i za horečku, která rovněž zbavuje tělo toxinů a všech nečistot. Nejsem zastáncem antibiotik, která vše v těle pozastaví a odloží na někdy příště a navíc jsou uložena v těle 7 let. Raději volím nějaká přírodní léčiva na bázi bylinek nebo homeopatik.
Verdikt: NE

YVONA BŮŽKOVÁ, ředitelka, ředitelka SŠZE a SOU CHKT  Kostelec. n. O.:
Když jsem přemýšlela nad odpovědí, vzpomněla jsem si na několik informací, které se objevily v médiích v poslední době: V české republice loni zemřelo na otravu alkoholem 300 lidí. Na silnicích loni vyhaslo 701 lidských životů. Nemoci srdce a cév jsou v ČR ročně příčinou úmrtí 60 000 lidí. Mrtvých je kvůli chřipce už šestnáct. Co je vlastně ta velká hrozba? Je to počet obětí, nebo subjektivní pocit každého z nás, kdo má mezi svými blízkými někoho v rizikové skupině. Jak velké musí být číslo počtu obětí nebo jak velký strach musí člověk mít, aby to byla velká hrozba, to opravdu nevím. Sama za sebe doufám, že jsem pro letošní rok svůj boj s chřipkou dobojovala, že jsem si ten svůj virus už vybrala.
Verdikt: NEVÍ

PAVEL ŠTĚPÁN, vedoucí společenského centra v Dobrušce:
Myslím, že stává. Nevím, jak velký problém s ní mají v okolních státech a ve světě, ale lepší to asi nebude. Objevují se nové a nové mutace virů a bacilů, snižuje se obranyschopnost organismu, projevuje se nezdravý životní styl, pohodlnost, vše je sterilnější, dokonalejší, ale je to vůbec ještě dobře? Na všechno se používají silná léčiva, antibiotika a co já vím ještě dalšího. Taková ta tradiční medicína a prevence našich maminek a babiček už je téměř zapomenuta a kdo ví, zda by v této době vůbec ještě pomohla? Já osobně se snažím do poslední chvíle vyhnout lékům. Maximálně ten tradiční acylpyrin, čaj, svařené vínko…
Verdikt: ANO

V odpovědích na tuto otázku se názory porotců různí.