Odborníci ze střední odborné školy v Poličce nabízí zajímavý recept. Spolu s Luborem Havlíkem, vedoucím odborného výcviku, si můžete uvařit špalek z vepřové panenky na provensálském koření. K tomu lze podávat americké brambory spolu s variacemi listových salátů a rajčátky.

„Silnější část očištěné vepřové panenky okořeníme směsí provensálských bylinek, ke kterým patří rozmarýn, levandule, tymián, estragon, saturejka, oregano a kerblík.

Zprudka ji opečeme na rozpáleném tuku a zvolna dopečeme, aby maso po nakrojení bylo narůžovělé, ne krvavé. Při úpravě na talíři osolíme hrubou mořskou solí,“ radí Lubor Havlík. Americké brambory nebo jinou přílohu z brambor upravíme obvyklým způsobem.

Omyté a okapané lístky rukoly, ledového salátu a čekanky natrháme na kousky a zastříkneme bílým octem balsamico. Ozdobíme baby rajčátkem.

„Přílohu z brambor můžeme dochutit bylinkovou solí,“ dodal Havlík. Chutnou krmi se hodí zapít lahodným mokem.

Aby konec tohoto a začátek příštího roku proběhl slavnostně, použijte pěkný servis i sady skleniček.

Špalek z
vepřové panenky
Recept na čtyři porce:

vepřová panenka, silnější část
600 gramů
provensálské bylinky
olej 50 garmů
mořská hrubozrnná sůl
rukola
ledový salát
čekanka
bílé balsamico
baby rajčátka
bramborová příloha 800 gramů