Rostou jako houby po dešti. Takového pocitu v posledních několika měsících mohli nabýt motoristé projíždějící Rychnovskem, kteří museli řešit přibývající uzavírky. A ty nepřidělaly vrásky jen řidičům, kteří začali hledat co nejkratší „únikové“ cesty. Bohužel na to doplácejí některé obce, jako Nová Ves.

„Albrechtice nad Orlicí jsou rozkopané a objízdná trasa je na Borohrádek. A tato objízdná trasa je asi o dva kilometry delší, než kdyby vedla přes Novou Ves. Dá se říct, že všechna auta začala jezdit přes nás. Naše cesta je ale obecní a navíc spadá do kategorie do 3,5 tuny. Cestu přes nás si přitom zkracovaly především nákladní auta,“ vysvětluje starosta Tomáš Zaňka.

Prostě značka zakazující průjezd těžkotonážních vozidel řidiče nezastavila a Nová Ves se obávala poškození své obecní silnice. Nakonec nenašla jiné řešení, než ji nechat pro veškerou dopravu uzavřít, což lidi, kteří tudy projížděli, rozladilo.

Kdyby řidiči dopravní značení respektovali, nemusely by obce k takovým nepopulárním řešením sahat. Hospodaří jen s omezenými rozpočty a peníze nazbyt na silnice, které ničí nesvědomití řidiči, určitě nemají.