Nezbývá, než vše oželet. Ostatně to peklo si letos si na vlastní kůži letos prožívají tisíce lidí. Frustrující období plné nejistot zakouší i mnozí podnikatelé, živnostníci. Zvlášť ti, kteří své provozovny museli zavřít a někteří je už ani neotevřou. Je třeba ocenit ty, kteří se nevzdali a uplatnili svou vynalézavost. Třeba hospoda v Kostelecké Lhotě si otevřela HuHu Drive pro motoristy. Balíčky s obědy dostanou přímo do auta. Jak ale říká majitel Pavel Hubálek: „Není to nic, co by znamenalo jistotu přežití. Bez nějaké minimální podpory od státu by to přežití možné nebylo.“

Podnikatelé si přitom stěžují na byrokracii, že jsou kompenzace od státu nedostatečné, proč musejí mít své malé provozovny zavřené, zatímco velké obchody totéž zboží mohou dál prodávat? Vláda argumentuje, že otevírání obchodů a služeb znovu zvýší mobilitu lidí. O dalším uvolnění opatření rozhodne až v neděli.

Co dělat, když se objeví africký mor prasat nebo slintavka a kulhavka, předváděli na cvičení v Květušíně státní a vojenští veterináři.
Veterináři jsou kvůli moru v pohotovosti

Podnikatelé si svoji současnou nelehkou situaci nezavinili. Do jejich problémů je uvrhla opatření státu, který nestihl včas zarazit vzedmutou druhou vlnu koronaviru. A stát by se měl také postarat o to, aby tuto těžkou zkoušku přežili.