Podobných příběhů jsou média plná a u čtenářů mají velký ohlas. Upozorňovat na nezodpovědné chování některých jedinců je určitě dobře. Byla by ale škoda, aby lidé získali pocit, že takových nezodpovědných exotů je plná země. Realita je totiž úplně jiná.

Situace v Hradci Králové jasně ukazuje, že lidé se v těžkých chvílích dokáží nezvykle semknout. Desítky švadlen šijí roušky pro fakultní nemocnici, seniory, řidiče dopravního podniku nebo pokladní. Skvěle fungující mašinérii dali dohromady hradečtí Piráti, přesto politiku nikdo neřeší. Do pomoci se zapojili zastupitelé hned z několika politických stran, radnice podpořila švadleny nákupem látky a do šití se zapojily i zaměstnankyně městských divadel.

Dobrých zpráv je ale mnohem víc. Přes 90 mediků se přihlásilo fakultní nemocnici s nabídkou pomoci. Desítky dalších vysokoškoláků pomáhají s hlídáním dětí zdravotnického personálu. Skauti zdarma rozváží důchodcům roušky i potraviny. A naprostá většina lidí chrání zdraví své i svého okolí tím, že zbytečně nechodí ven. Může se to zdát jako maličkost, ale je to nejvíc, čím můžete přispět ke zvládnutí krize. A Hradečané to zatím zvládají skvěle.

Ilustrační foto.
KOMENTÁŘ: Ve stavu nouze velikost národa roste, v jeho činech