V roce 1989 průměrný Čech zkonzumoval 259,6 kilogramu mléka a mléčných výrobků. Nabídka v masnách byla ještě chudší, mléko tak bylo zásadním zdrojem bílkovin. „Za socialismu se říkalo: Pijte dva litry mléka denně, je zdravé,“ řekl Ivan Mach z Aliance výživových poradců.

Nyní lze potřebné bílkoviny získat snáze, i proto loni lidé mléka a mléčných výrobků spotřebovali jen 245,8 kilogramu.

Sklenice, nebo igelit?

Za socialismu bylo možné koupit jen mléko ve sklenici či igelitovém sáčku, jogurt a pár druhů sýra. „Sortiment byl omezen i vzhledem k nedostatku devizových prostředků na technologie a spoustu látek, které v nich jsou potřeba,“ zavzpomínal Kopáček. Od 90. let se výrobci přizpůsobili zahraniční konkurenci. Kvalitou výrobků i změnou obalů. „Ty zvýšily atraktivitu výrobků, ale zejména významně prodloužily trvanlivost bez použití konzervačních látek,“ uvedl Kopáček.

Vrátili by se Jan Hrušínský a Kateřina Konečná do dob československého socialismu?

Moderní technologie rozšířily sortiment i o sýry vyšší zralosti. „Takový sýr parmezánského typu nikdo do té doby v Česku neznal a pak se začaly objevovat archivní sýry, které zrají tři i šest měsíců nebo jeden rok,“ podotkl Kopáček.

Z knihy Poslední revoluce:

Následovala móda nízkotučných výrobků, která již odeznívá. Slepou cestou jsou podle odborníků rostlinné alternativy k sýrům obsahující kokosový olej a rostlinný škrob. „Je zřejmé, že obsahují významně vyšší množství méně žádoucích nasycených mastných kyselin, vyšší množství soli a sacharidy v podobě škrobu,“ uvedla Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Téměř v nich ale chybí bílkoviny.

Chytří z mléka

„Obrazně lze říci, že jsme zdraví, silní a inteligentní proto, že konzumujeme mléko a mléčné výrobky,“ řekl imunolog Jan Krejsek z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Budoucnost podle Kopáčka patří funkčním potravinám sloužícím ke zlepšení zdraví.

Obsahují probiotické kultury nebo víc mléčné bílkoviny. Bodují i jogurty řeckého či islandského typu a biopotraviny. Od plátkových sýrů se nabídka rozšířila k sýrům strouhaným, předsmaženým nebo nakrájeným kvůli oslavám na kostky.