Za dobu své existence zničila tisíce lidských životů. Nejen disidentů, kněží, statkářů, západních vojáků a dalších, kdo nesouhlasili, ale i členům jednotlivých mocenských frakcí uvnitř komunistické partaje. Ke známým akcím pod taktovkou StB patří Akce „K“ neboli nezákonná a násilná likvidace klášterů a mužských katolických řeholních řádů v komunistickém Československu v dubnu 1950.

Undergroundový festival v roce 1985 na Třemešku  pořádaný na pětadvacáté narozeniny Antonína Mikšíka.
Nejvlasatější obec za socíku. Tajný festival v Libině rozprášila Bezpečnost

Padlo 219 řeholních domů a v internaci skončilo 2376 řeholníků. Stát zabavil movitý i nemovitý majetek řeholí, a napáchal tím nezměrné škody na našem kulturním dědictví. Příběhy těch, kdo měli s StB co do činění, mapuje projekt Paměť národa, mezi jehož zakladatele patří Ústav pro studium totalitních režimů, Post Bellum a Český rozhlas.

Kruté osudy

„Na konečné čtverky už na mě čekali estébáci a ti si mě odvezli na Leninku. Tam mi nabízeli spolupráci. Vysvětlovali mi to tak, že když jim řeknu, co moji bratři a tatínek chystají, tak oni jim v tom zabrání, protože budou vědět, co chystají a nedostanou se tím pádem do kriminálu. Ten den vzali Standu v práci a odvezli ho do lesa. Standa se nevrátil, tak to bylo takové dost napjaté období,“ líčil své zkušenosti pro projekt například Evžen Adámek.

Odevzdej úplatek, nebo zemřeš
Odevzdej úplatek, nebo zemřeš. Socialismus měl plno kostlivců ve skříni

Přepisoval periodika Informace o Chartě 77 a samizdatovou literaturu s otcem převážel a distribuoval. Otce v roce 1979 zatkla StB a soud ho poslal na dvacet měsíců do kriminálu. Evžena během základní vojenské služby přistihli při rozmnožování textu o napjaté situaci v Polsku. Věznili ho, vyslýchali a odsoudili k podmíněnému trestu na devět měsíců.

Po návratu z vojenské služby se ho StB neúspěšně pokusila získat pro spolupráci a dále ho, bratry i otce sledovala, pravidelně zadržovala  a vyslýchala.

Jaké nedostatky má podle herce Jana Hrušinského moderní doba? 

Zdroj: Deník

Estébáci se nerozpakovali pronásledovat ani bývalé režimní ikony, či své spolupracovníky. Jedním z nich byl i Toman Brod, který během války prošel jako žid nacistickými koncentráky, například Osvětimí. Po válce vstoupil do KSČ a v letech 1959 až 1965 je registrován jako spolupracovník Státní bezpečnosti.

Kontrola občanského průkazu příslušníky Veřejné bezpečnosti ve Všetatech v lednu 1989.
Zaměstnání za socialismu? Lidé pracovali pod hrozbou kriminálu

Koncem 60. let však našel odvahu a totalitnímu režimu se postavil. Za to ho vyhodili  z práce i z partaje. Živil se pak jako čerpač vody a taxikář, podepsal Chartu 77. Patří k významným českým historikům. „Ještě že člověk neví, co ho čeká,“ říkával a pojmenoval tak i svou knihu vzpomínek.

StB zanikla až v únoru 1990. Dodnes ale nejsou odtajněna všechna akta a spisy. Většina se nachází v Archivu bezpečnostních složek.