Předchozí
1 z 12
Další

Pohled na historické kousky a zařízení přenáší do atmosféry první republiky. A o to také Petru Frolíkovi šlo, chce, aby ji plnými doušky nasávali také jeho zákazníci. Stylové je i posezení u zdejšího stolku, na žocích od kávy.

Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

"Přemýšlel jsem o tom, co budu dělat, když jsem v 90. roce skončil v restauraci, a napadla mě káva. Měl jsem představu, jak má chutnat, ale nevěděl jsem co a jak. Ze začátku jsem šel cestou pokus - omyl. Radil jsem se i s výrobci pražicích strojů a dodavateli suroviny. Ale s tím jsem nebyl úplně spokojený, tak jsem tvořil podle sebe. Všechno to jsou vlastní receptury," ujišťuje.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Cesta k dobré kávě je poměrně složitá. "Nejdřív je třeba něco vědět o té kávě, o surovinách. Já mám výhodu, že mám procestované všechny plantáže, z nichž je zpracováváme - ve střední Americe, jižní Americe, Africe, Asii. Děláme směsi. Každý stát má kávu, která je výborná, výjimečná, ale je to plantáž od plantáže. Je to jako u vína. Jeden druh může být na každé plantáži jiný," vysvětluje Petr Frolík.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Své zkušenosti vštěpoval svému synovi, kterému již podnik předal, pražírně však zůstal nadále věrný. Zdejší káva je prý výjimečná kvalitou suroviny i práce. "Nabízíme pět druhů a na Vánoce šestý - vánoční, každý rok je jiný. Vždycky je z těch vzácnějších surovin, které seženeme, aby káva byla naprosto perfektní," říká.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík ukazuje cibetkovou kávu.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Ze sklenice vytahuje hrudku slepených zrnek kávy, představuje prý naprostý vrchol mezi kávami.
"Nejlepší káva je cibetková. Je speciálkou sama o sobě. Mnoho se jí nevyrábí. Celkově se jí vyprodukuje zhruba necelých jeden a půl tuny pro celý svět. Tomu odpovídá i cena, pohybuje se kolem 16 tisíc korun za kilo. Tato káva prochází trávicím traktem cibetky, čímž dochází k fermentaci, žaludeční šťávy ji zbaví tříslovin, vlastně všech nežádoucích věcí. Jsou i cibetkové farmy, ale není jich mnoho, je to poměrně velká starost. Cibetky lezou po vršcích keřů a sbírají si jen tu nejlepší, nejzralejší kávu, protože je pro ně nejsladší," přibližuje plachého tvora a jeho zálibu v kávě Petr Frolík.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík ukazuje cibetkovou kávu.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Sám měl to štěstí je vidět na vlastní oči. "Cibetkovou kávu tady mám pro ukázku, aby lidé viděli, jak vypadá. Tato patří k nejlepším na světě," upozorňuje.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík ukazuje cibetkovou kávu.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Při návštěvě Frolíkovy pražírny si na své přijdou nejen milovníci kávy, ale starožitných kousků. Patří k nim i forma na výrobu vaflí, předchůdce dnešních topinkovačů, avšak nejvíc místa v policích zabírají mlýnky na kávu.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

"Je jich tu nějakých 150 nebo 160. Ty, které jsem kupoval, jsou tu jen dva," říká a ukazuje na ten první, který stál na začátku všeho. "Ostatní jsem dostal od lidí. Mají radost, když je pak tady vidí vystavené. Tohle je pak první koloniální pražička z roku 1830 a toto čistička na kafe zhruba z roku 1860," představuje další historický inventář Petr Frolík a popisuje, jak fungoval. Poháněn byl šlapáním, podobně jako šicí stroj.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Na polici na protější stěně zase trůní velké zásobníky na kávu, používané v koloniálech ještě za dob Rakouska-Uherska. Nechybí tu však ani "suvenýry" z cest, maska z Hondurasu a z Cejlonu, představuje ochránce plantáže před požárem, boha ohně.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Vlastně i toto všechno, co Petra Frolíka obklopuje, se stalo tou správnou kulisou pro jeho práci. "V podstatě to je vysněné povolání, protože káva mně vždycky chutnala, vždycky jsem k ní měl kladný vztah. Kdyby mě to nebavilo, nemohl bych to dělat. Protože prvních čtrnáct a půl roku to nedávalo ani na živobytí," vrací se zpátky ve vzpomínkách.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

Když svůj podnik přestěhoval z Hradce Králové do Borohrádku, který se stal jeho novým domovem, měl zpočátku obavy, jestli si ho zákazníci najdou. Našli a noví přibyli. Má také internetový obchod a káva odsud putuje do různých koutů republiky. Vysloužil si také několik ocenění.

Navštívit Frolíkovu pražírnu kávy v Borohrádku je zážitek. Tento mlýnek byl první, ukazuje Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová

"Baví mě na tom všechno, kontakt s lidmi nebo když třeba v létě sedím venku, dávám si doutník a vidím, jak odsud vycházejí s rozzářenými tvářemi vyloženě z radosti, že si koupili naši kávu," dodává s úsměvem.
Nyní doufá, že tradici pražírny kávy udrží nejen jeho syn, ale snad v ní jednou bude pokračovat i jeho vnuk.

Petr Frolík.Zdroj: Deník/ Jana Kotalová