Dopoledne budou mít radost hlavně děti, právě pro ně budeme v Kině 70 promítat filmy Bajkeři, Čertoviny, Pohádky pro Emu a mnohé další. Podvečer a večer zase bude patřit dospělým, v 17 a ve 20/20:30 hodin uvidí nejnovější české filmové komedie.

Rušno už je nějaký ten pátek v bývalých kasárnách. Na “buzerplace” se nesalutuje, ale v sobotu v deset hodin zde začal první předfestivalový doprovodný program. Airsoft, graffiti, break dance, virtuální realita, elektromobily i promítání filmů nebo koncert, to vše a ještě o chlup víc najdou návštěvníci na programu Bioplanety, alternativní scény festivalu, která je díky hradecké Bioplanetě letos šetrnější k přírodě.

Soutěžní filmy:
Po čem muži touží
Bajkeři
Věčně tvá nevěrná
Přání k mání
Tátova volha
Kvarteto
Dvě nevěsty a jedna svatba
Pepa
Prezident Blaník
Špindl
Zoufalé ženy dělají zoufalé věci
Chata na prodej

“Podporujeme myšlenku odstranění plastů, a tak letos budeme občerstvení podávat v jednorázovém nádobí z ekoplastu, což je recyklovatelný materiál. Na alternativní scéně se diváci na ekoplast i posadí,” doplnil ředitel Městského klubu Zdeněk Krákora.

Festival svým koncertem v neděli (23. 9.) v 15 hodin zahájí Adam Mišík s kapelou, v dalších dnech se návštěvníci budou moci těšit i na rockerky s The Apples, rebely z Corebells, Foxo, kapely Black Buřiňos, Děda Mládek Illegal Band a mnohé další. Od pondělí do pátku se po městě bude pohybovat soubor NODIVSE. Moderátorem celého festivalu je opět Michal Jančařík.

Prezidentem a patronem novoměstského festivalu je herec Jan Hrušínský. "Jakékoliv dílo, které má na člověka deptající vyznění, má většinou výborné kritiky. Všichni píšou o vynikajících výkonech, mohou se přetrhnout v udílení nejrůznějších cen a podobně,” posteskl si. A dodává: ”Ve chvíli, kdy je humor zlehčován a považován za něco méněcenného, hraničí to s hloupostí. A také s pohrdáním divákem. Jakoby ten malý vzorek divácké obce, který chodí na pseudoumělecká depresívní dramata, byl něčím cennější než většina ostatních diváků. Není tomu tak.”

Doprovodný program:
BIOPLANETA - Alternativní scéna v kasárnách - sobota 22.9., pondělí 24.9 - pátek 29.9
Adam Mišík s kapelou - neděle 23.9. 15:00
The Apples - pondělí 24.9. 16:00
Corebells - úterý 25.9. 16:00
Den s Českým rozhlasem - středa 26.9. 16:00
Black Buřiňos - čtvrtek 27.9. 16:00
Děda Mládek Illegal Band - čtvrtek 27.9.
Vali´s Avenue - pátek 28.9. 16:00

Náchod z pohledu ze zámku.
Úkol "Tepna" splněn, uvolněný pozemek čeká na využití

Jiří Řezník