Festival začal v pátek v Kulturním domě v Týništi nad Orlicí představením „Prostě čokoláda“na motivy slavného filmu v provedení studentského divadelního souboru týnišťské ZUŠky Nedochvilní. Pokračovat bude v pátek 13. října vernisáží obrazů Václavy Macků a komedií Naši furianti, kterou zahraje všech pětatřicet herců divadelního spolku Vicena z Ústí nad Orlicí.

Festival, který potrvá až do 24. listopadu, nabídne celkem pět představení amatérských souborů, jednu pohádku a „trhák“ v podobě komedie pražského Divadla Kalich „ Žena za pultem 2, Pult osobnosti“ autora Petra Kolečka, s hlavními protagonisty ve čtyřech rolích Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem, pod režisérskou taktovkou Davida Drábka.

„Legendární vševědoucí levicová prodavačka se vrací ve vizionářské komedii, která je tak šílená, že to možná jednou může být pravda!“ uvádějí pořadatelé v pozvánce. „Je to exkluzivní záležitost, protože s touto komedií Divadlo Kalich v podstatě nevyjíždí, hraje ji jen na své scéně, a dramaturgyni festivalu Evě Drábkové se ji podařilo dostat sem k nám do Týniště,“ pochlubila se Dana Dobešová z týnišťského Kulturního centra. Předcházet jí bude beseda s oběma herci, která se uskuteční v neděli 12. listopadu od 17.30, samotné představení pak začne v 19.30. Program festivalu a podrobné informace najdete na www.kc.tyniste.cz.