Hradečtí divadelníci vystoupili na piazzettě Národního divadla s programem nazvaným Do Draku bez fraku, kterým se zdejší loutková scéna připojila k šestnáctidenní kampani Pomozte svému divadla. Vyhlásila ji Asociace profesionálních divadel České republiky.

Kampaň chce upozornit na nízkou finanční podporu lokálních scén od státu. Ministerstvo kultury České republiky podle organizátorů kampaně věnuje na podporu pražských divadel už dlouhá léta desetkrát více peněz než na všechna ostatní divadla v republice dohromady.

Radost jako tradice

„V Praze jsme vystoupili s krátkým písničkovým programem Do Draku bez fraku," řekla k včerejšímu představení ředitelka Divadla Drak Eliška Finková. „Přáli jsme si  divákům i při této příležitosti  přinést radost, tak jak se nám to daří téměř pětapadesát let. A také připomenout, že existujeme, že se velmi snažíme a že máme problémy."

Divadlo Drak si samo na sebe vydělá ročně zhruba čtvrtinu rozpočtu. Přes sedmdesát procent tato scéna dostane od svých zřizovatelů, města Hradce Králové a Královéhradeckého kraje.

„Ministerstvo kultury České republiky nám přispívá pouhými dvěma a půl procenty. Tyto poměry se v průběhu let nemění, váha financování divadla spočívá zejména na městě. Vzhledem k tomu, že Divadlo Drak odehraje více než polovinu představení mimo Hradec Králové, doslova po celé republice, je poměr financování ze strany státu neadekvátní. Každý rok se při sestavování rozpočtu navíc potýkáme s nejistotou, zda příspěvek vůbec získá. Jeho výše pak stejně  neodpovídá ani základním potřebám divadla, a navíc má klesající tendenci. Ve stávajících finančních podmínkách se tedy jedná o prostou reprodukci, na další rozvoj organizace nám chybějí prostředky. Vzhledem k tomu, že je divadlo poskytovatelem veřejné kulturní služby po celém území České republiky, měl by stát podle nás přehodnotit svůj přístup k financování živého umění.  Nepřestáváme věřit, že je naše činnost nezastupitelná a její důležitost nepopíratelná," uzavírá Eliška Finková.

Vše pro Prahu?

Kampaň Pomozte svému divadlu se koná především v Praze od 5. do 21. září. Vedle hradeckého Draku vystoupí na piazzettě Národního divadla také soubor Klicperova divadla, a to 21. září s komedií Světáci.

Pardubičtí divadelníci se k pražské části programu kampaně připojí právě dnes. Od šestnácti hodin na velkém pódiu u Národního divadla zaznějí písně z muzikálu Zpívání v dešti v podání Dagmar Novotné, Martiny Sikorové, Petry Janečkové a Josefa Pejchala.