Od deseti hodin začali od areálu střediska přicházet návštěvníci s dětmi, které si mohly vyzkoušet různé způsoby tkaní, předení na vřetánku, paličkování, výrobu svíček a ručního papíru, mletí obilí na žernovu a pečení placek v hliněné peci či lukostřelbu. Ti, které zajímá včelařství či výroba tradičních slovenských sýrů, se mohli zúčastnit přednášek s praktickými ukázkami a ochutnávkou.

Venkovské muzeum

Ve 13.30 hodin bylo slavnostně otevřeno venkovské muzeum v budovách tradičního hospodářství, které prošlo po mnoha letech rekonstrukcí zejména hliněných a dřevěných prvků včetně šindelové střechy roubené sýpky z konce 18. století. Expozice předmětů a hospodářských strojů, které se dříve běžně používaly na venkově, je tvořena především dary místních a regionálních obyvatel.

Tradice

Tradice, se kterými se mohli návštěvníci seznámit, však nebyly jen regionální. Svou činnost představila též Místní akční skupina Strážnicko a Podchlumí, která návštěvníky zaujala možností využití plodů málo známého stromu ! oskeruše v podobě džemu i oblíbené pálenky „oskerušovice“. O tom, jak se prolínají tradice venkova se současností, pojednávala výstava fotografií občanského sdružení Drnka z Vyškovska, jejímž podkladem byly práce a fotografie studentů Humanitní environmentalistiky v Brně.

Příjemnou atmosféru navodily i slovenské lidové písně v podání skupiny Bezobratři a milý hudební projev dvou osobitých písničkářek - Krystýny Skalické a Dagmar Andrtové – Voňkové.

Jarmark navštívilo 230 návštěvníků. Na další akci se mohou těšit 12. září 2010 od 10 do 17 hodin. Bude se jednat o oslavu dožínek, která bude věnována především vyrábění slaměných ošatek a pojednání o dalších možnostech využití slámy.

Pořadatelem akcí je občanské sdružení INEX -- SDA Kostelecké Horky a jsou finančně podpořeny Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci společného programu Národní síť EVVO a Královéhradeckým krajem. Zprovoznění nových prostor Malého muzea místa umožnila podpora z Programu rozvoje venkova z evropských a národních zdrojů.

Alžběta Trojanová