Výstavu uvede PhDr. Martina Beková, archeoložka Muzea a galerie Orlických hor a z dostupných informací je patrno, že všechny vystavené předměty mají jedno společné – byly nalezeny amatéry, ale přesto jsou dnes součástí sbírek muzea. Profesionální archeologové se netají tím, že právě tito „hledači“ si zaslouží velké poděkování.

Jedná se vesměs o „poklady“ nalezené na území našeho okresu v minulém roce, z nichž šperky, mezi kterými nechybí bronzové, ale i stříbrné spony nebo náramky, byly luxusní součástí tehdejších oděvů.

Třešničkou na dortu této expozice je několik zlatých keltských mincí, prvních u nás nalezených a část pánve zdobená lidskou maskou, velice vzácná práce dovezená sem z římského impéria.

Druhá ze zajímavých a zcela nových výstav v Orlické galerii dostala vše vysvětlující název Čeští krajináři 2. poloviny 19. století a uvede ji její kurátor PhDr. Karela Jaroš. Obrazy, které budou v druhém patře Kolowratského zámku vystaveny až do 14. září, zapůjčilo ze svých sbírek deset kulturních institucí Královéhradeckého a Pardubického kraje a doplňují je ještě exponáty Oblastní galerie z Liberce.

Milovníci výtvarného umění tak jistě ocení díla představitelů české krajinomalby, kteří se od počátku druhé poloviny 19. století snažili o živější kontakt s evropskými centry výtvarného umění. Mezi vystavenými obrazy nechybí tvorba Václava Brožíka, Antonína Chittussiho nebo Františka Skály.

Poslední expozice se jmenuje Vzkříšení obrazů a představuje Křížovou cestu Jana Václava Bergla z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Orlici – Letohradě, kterou tento představitel rakouské pozdně barokní malby, ovlivněné benátským ilusionismem, namaloval roku 1759.

Další z jeho cyklů Křížových cest byl určen například pro klášterní kostel v Opočně nebo kostel sv. Jana Křitele v rodném Dvoře Králové.

Na probíhající záchraně – vzkříšení – obrazů Jana Václava Bergla v letohradském kostele mají největší podíl akademičtí malíři a restaurátoři Šárka a Petr Bergerovi. Jejich práce záchranářské byly zahájeny v roce 2010 kompletním rentgenologickým průzkumem. Právě ten odhalil mimořádnou kvalitu malby a díky němu byl stanoven i optimální způsob restaurování.

Výstava se koná v době, kdy je dokončeno restaurování pěti obrazů a na dvou dalších se intenzivně pracuje. Uvede ji člověk, který se s Křížovou cestou v Orlici setkává, lépe řečeno po dokončení vzkříšení obrazů bude setkávat denně – letohradský farář Mgr. Václav Vacek.

S tímto pozoruhodným tématem se mohou zájemci seznámit až do 26. října letošního roku.

Dana Ehlová