„Přejeme si, aby naše děti více četly. Rozhodli jsme se proto udělat krok kupředu, jenž nám umožnilo zapojení do výzvy č. 56 operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Již ke konci loňského školního roku jsme vybírali z nepřeberného množství literatury pro mládež tituly, pro které by se děti mohly nadchnout. Šest krabic plných nových knih dorazilo do školy počátkem listopadu" řekla vyučující českého jazyka Lucie Havrdová.

Žáci budou s texty pracovat v hodinách českého jazyka. Důraz bude kladen hlavně na porozumění tomu, co přečtou. Tuto dovednost si ověří v úkolech, které se k přečtenému budou vztahovat. Čeká je dramatizace textu, skupinové diskuze, dokončování příběhu, srovnávání tematicky podobných knih, tvorba plakátů, návrhy řešení zapeklitých situací, o nichž se dočtou, a snad i špetka zábavy či vtipných momentů. Knihy budou dětem k dispozici též ve školní knihovně na obecním úřadě.

„Investovali také budeme do čteček el. knih. Ty mohou pomoci zaujmout technické nadšence, kteří dosud knihy v papírové podobě obcházeli obloukem. Věříme, že se nám podaří dětem ukázat, že kniha nemusí být jen nuda a povinnost."Dalším plánovaným krokem ke zlepšení čtenářských dovedností je vybudování mediálního centra, které by sloužilo nejen žákům školy ale i všem občanům obce.

(LuHa)