Principál národního cirkusu Jo Joo se do cirkusácké rodiny už narodil a jeho potomci jsou dokonce devátou generací, která má domov v maringotce. JAROMÍR JOO se shodou okolností narodil právě v Rychnově nad Kněžnou a po svém rodišti hodlá pojmenovat tygřata, jejichž příchod na svět se čeká každým dnem.

Kolik lidí a zvířat tvoří cirkus?
Mám celkem tři cirkusy. Jeden je nastálo na farmě Bolka Polívky a druhý pronajímám divadlům. Cirkus, s nímž zde vystupujeme, má 61 zaměstnanců a okolo 70 zvířat. Naštěstí se stále něco rodí.

Jak to vypadá s očekávanými přírůstky?
Máme březí tygřici, která může porodit každým dnem. Kolik koťat bude, se hodně těžko odhaduje, ale pokud alespoň tři, dám jim jména „Rychnov“,“Nad“ a „Kněžnou“.

Máte vůbec někde domov, nebo jste pořád na cestě?
Mám velký statek na Nymbursku. Koupil jsem ho, protože má krásnou polohu na soutoku dvou potoků a je tam přirozený výběh pro zvířata. Sídlo firmy je v Horních Počernicích. Další statek mám 126 kilometrů od Helsinek, ale ve Finsku jsem už asi šest let nebyl.

Jaký je život v maringotce? Jaká má pozitiva či negativa?
Jsem přesvědčen o tom, že lepší než v klasickém domě. Výhodou je, že pokud člověka naštvou sousedé, může se sebrat a odjet dál. Sám mám americký návěs, který je k celoročnímu obývání a je plný různých vymožeností. Žádnou nevýhodu v tomhle směru nevidím.

Chtěl jste se někdy v životě věnovat něčemu jinému?
Samozřejmě. V dětství jsem nechtěl být komediantem na cestách. Přál jsem si stát se archeologem nebo knihovníkem. Obojí si tak trochu plním. Každoročně jezdím do Egypta, kde navštěvuji různé chrámy a snažím se tam přespat. Snad všude, kde jsem byl, mne zatkli. Jezdím po památkách po celém světě. Také jsem si koupil detektor kovu, ale ještě jsem se k němu nedostal. Pokud jde o tu druhou profesi, tak v současnosti mám doma přes čtyři tisíce knih.

Jak dlouho trvá sezona a co děláte v zimě?
Jezdíme od března do listopadu, ale je to závislé na počasí. Záleží také na tom, jak zajímavé angažmá se naskytne. Vybírám si podle toho, kam bych se chtěl ještě podívat. Když jsme byli v Číně, tak jsem hrozně rád navštěvoval Macao. Mohu říct, že se tam vyznám lépe než v Praze, protože jsem tam prochodil celé noci. V mimosezoně jsem buď někde v zahraničí, nebo na natáčení. Po zbytek času pobývám na statku.

Cirkusácké profesi se věnuje celá vaše rodina?
Všichni a příkladným způsobem. Hodně lidí vnímá cirkus jako synonymum pro bordel, ale opak je pravdou. Je to prakticky malá vesnice, která musí fungovat a být schopná se ze dne na den celá přestěhovat. Bez toho, aby si každý plnil své povinnosti, by to nešlo. O demokracii nemůže být řeč. Nejdříve přijde varování, pak pokuta a vyhazov. Šedesátka zaměstnanců je různých národností a musí umět spolupracovat. Dlouhé roky jsem pobýval ve Skandinávii a tam se pravidla dodržují. Také je hodně těžké získat důvěru českého diváka, protože se zde pohybuje asi třicítka cirkusů, z nichž možná dvě třetiny jsou podvodem na návštěvníky. Na plakátech inzerují všechno možné, ale pak celý program odbudou dva nebo tři lidé. V téhle republice se může skoro všechno, takže se tolerují i takové věci. Náš cirkus si ale vydobyl renomé a lidé za námi jezdí i z velké dálky.

Kolik času musí členové cirkusu své práci věnovat?
Pokud chcete dělat artistiku kvalitně, musí se tomu věnovat naplno. Moji vnuci trénují dvoufázově, ale práci mají tak rádi, že když dotrénují, jdou hrát fotbal nebo skáčou na trampolíně. Jsou neúnavní, ale musíte je vést správným směrem. Podobné je to i se zvířaty. Trpělivostí a láskou získáte víc než s bičem v ruce. Zvířata mají svůj svět a mnohem více smyslů než lidé. Dvakrát v týdnu spím v kleci s šelmami a žádná noc nebyla stejná.

Kde všude jste již vystupovali?
Na tuto otázku rád odpovídám, protože se tím zároveň chlubím. Kdo z Česka může říct, že vystupoval přímo v Las Vegas nebo se účastnil natáčení v Hollywoodu. Jinak mohu zmínit třeba Spojené arabské emiráty, Mongolsko, Kubu nebo Singapur. Vybírám si hlavně asijské země, protože tam jsou milí a usměvaví lidé.

Jaká je tradice cirkusu Jo Joo?
Náš cirkus byl založen již v roce 1792 jako cirkus Jadran. Při putování po zemích českých se členové naší rodiny rodili na různých místech a já jsem se shodou okolností narodil zde v Rychnově. Nejmladší členové naší rodiny jsou již devátá generace, která se této profesi věnuje.

S jakými problémy se dnes musí cirkusy potýkat?
V téhle republice je problém, že nic nefunguje. Vadí mi, když některá města před námi pustí pofiderní cirkus, který nám odradí potenciální návštěvníky. To ale není případ Rychnova. Také jinde ve světě by něco podobného nedopustili.

Vizitka

JAROMÍR JOO

* 30. 8. 1955 v Rychnově n. K.

Je principálem národního cirkusu Jo Joo, který byl založen již v roce 1792 jako cirkus Jadran. Kromě toho vlastní ještě dva další. Jeden z nich na farmě Bolka Polívky.

Jeho doménou jsou kočkovité šelmy tygři, pumy a leopard.

V cirkusu působí i jeho manželka Marcela a celá rodina.

Trvalé bydliště má ve Zbožíčku na Nymbursku, kde na statku chová svá zvířata.