„Trh jsme zorganizovali na zkoušku. Stále více se setkáváme s tím, že chovatelé i návštěvníci mají zájem mít lepší podmínky pro koupi a prodej zvířat,“ uvedl k sobotní burze Vladimír Hulman, předseda místní organizace.

Potvrdil, že trhů se zúčastnilo více než šest desítek návštěvníků. K vidění i ke koupi tady byli králíci, drůběž, morčata i rybičky.

„Z našeho pohledu se trhy zdařily. Zvažujeme možnost, že by se akce dočkala repríz, a to v sobotu jednou za měsíc. Akce se konala od deváté do dvanácté hodiny. Rozšíření doby neplánujeme. Ukázalo se, že nejvíce návštěvníků přišlo do jedenácti hodin,“ uvedl k trhům Hulman.

„Děti chtějí domů morče. Dlouho jsme se tomu bránili. Nakonec jsme ale vyrazili na trhy do rychnovského chovatelského domu. A k dívčí koledě dětem pořídili morče,“ sdělili rodiče Prokopovi z Rychnova nad Kněžnou.

Trhy nabízely i celou řadu akvarijních ryb. „Zda budou rybičky i v sortimentu dalších akcí tohoto druhu, zvažujeme. Vše záleží na dohodě s chovateli. Velký zájem o akce projevili ale chovatelé drůbeže a králíků,“ vysvětlil Hulman.

„Sháním samce červeného novozélandského králíka. Na trhu jsem ho sice nesehnal, přesto jsem svůj chov doplnil o jiné plemeno, které také chovám. Navíc jsem tu získal další kontakty na chovatele, takže já osobně takovou akci vítám,“ prozradil návštěvník a vášnivý chovatel králíků z Vamberka.

Trhy podobného rázu, ale v podstatně větším rozsahu se konají v královéhradeckém Aldisu. Zrovna včera se tam vyhlášená burza konala.

Další trhy podobného ražení se konají pravidelně poslední neděli v měsíci v režii týnišťských chovatelů v tamní Bobkárně. I tady chovatelé zaznamenávají velký zájem ze strany veřejnosti.