A protože se také v zimě pracovalo na obou stranách hranice, byly tyto závody mezinárodní. Ačkoli počasí akci příliš nepřálo, byla zima a ne zrovna příliš vlídno, na startu stanuly čtyřicet tři posádky, z toho sedm polských.   

Lidé si tu mohli zavdat čajem, grogem, svařákem, ale i něčím k zakousnutí. Na úspěch akce dohlíželi kromě pořadatelů ruku v ruce také pověstní Rampušák s Kačenkou, kteří rovněž startovali.   

"Závody se konají proto, abychom připomněli sobě i zájemcům tradiční svoz dřeva v horských oblastech v zimě, kdy nebyl život pro zdejší obyvatele právě jednoduchý. Do Polska pojedeme závodit zkraje letošního února, je to naše tradice," řekl místostarosta Orlického Záhoří Libor Krček. 

"Mám tady přítele, za nímž jezdím již několik let. Přesto, že zimu příliš ráda nemám, velmi se mi tady líbí. Na závody jsem sem přijela již potřetí. Sice nezávodím, ale fandím. Je tady velmi pěkná atmosféra," svěřila se Lenka Strouhalová, která přijela ze Žárové z podhůří Jeseníků.    

Zlato z letošních závodů z české strany putuje do Polska, stříbro a bronz zůstává v Čechách. O tom, jak dopadnou výsledky z druhé části, se rozhodne příští měsíc.

Eva Ženíšková