Odstartovala už v pátek v 15 hodin odpoledne a potrvá až do neděle 20 hodin. Návštěvníci se opět mohou těšit na množství zábavných atrakcí, stánkový prodej a kdo si bude chtít od pouťové zábavy oddechnout, může vystoupat k hradu. Ten bude lákat k prohlídkám v sobotu i neděli od 9.15 do 17.15 hodin.

Kdy: 17. až 19. května
Kde: Potštejn

Potštejnský zámek je v květnu otevřený o víkendech od 9 do 16 hodin. V neděli od 7.30 pak začne pobožnost Křížové cesty, sraz účastníků je u kostela svatého Vavřince. V 9 hodin se koná mše svatá v hradní kapli svatého Jana Nepomuckého a od 11 hodin v kostele svatého Vavřince zpívaná mše svatá v podání Sopotnické filharmonie. Mši slouží Mons. Josef Kajnek.

V sobotu a neděli posílí také autobusová doprava. Mezi Potštejnem, Vamberkem a Rychnovem na Kněžnou budou pendlovat v obou směrech od rána do večera dvě desítky spojů.

Populární motocyklové závody

Závodní okruh v Hořicích tento víkend hostí již 57. ročník závodu 300 Zatáček Gustava Havla. Součástí doprovodného programu bude dnes od 15.30 autogramiáda jezdců na hořickém zámku, kde naleznete i novou výstavu pro motocyklové fajnšmekry.

Ilustrační foto.
Pojďme znovu naplnit potravinové banky

Stachelberg obsadí armádní vozidla

Je to jediná akce v kraji, kde si můžete zblízka prohlédnouta osahat techniku československé lidové armády i zahraničních vojsk.

Kdy: v sobotu 18. května Kde: tvrz Stachelberg u Trutnova
Za kolik: dobrovolné vstupné

Naše vétřiesky, liazky a tatrovky, ale také ruská nákladní auta Ural, Kraz a Zil, či dokonce americký armádní speciál Humwee. A k tomu obrněná vozidla: kolové otéčko, pásové bévépéčko a dokonce legendární sovětský tank T34. To je jen několik málo tipů z bohaté nabídky toho, co bude zítra k vidění u pevnosti Stachelberg. Po roce si tam totiž dali opět sraz sběratelé vojenských vozidel. „Setkání začne oficiálně v 10 hodin,“ říká Tomáš Čížek z pořadatelského spolku Vojenská vozidla Trutnov. Zájemci si můžou některou techniku vyzkoušet na vlastní kůži a svézt se na ní. Nad pevností se bude vznášet vyhlídkový vrtulník a po nebi se má prohánět replika sovětské stíhačky Jak-3 Ladislava Ábela. Ve 14 hodin bude součástí bojové ukázky.

Rovněž bude přístupné podzemí dělostřelecké pevnosti Stachelberg.

Helicopter show

Na letišti v Hradci Králové se v sobotu opět uskuteční tradiční vrtulníková akce Helicopter Show. Těšit se můžete na ukázky letecké a zdravotnické techniky, praktické činnosti záchranářů nebo letecké akrobacie. Akce začíná v 9 hodin a potrvá do 17 hodin.

Mystifikační komedii Malý říjen, v níž nezapřel inspiraci tvorbou Járy Cimrmana, napsal Ladislav Smoljak. Hra potěší všechny ctitele humoru nesmrtelného českého génia. A nejen je.
OBRAZEM: Malý říjen v Klicperově divadle

Janský pochod pomůže trojčátkům

Sobotní Janský pochod na Černou horu pro dobrou věc pomůže trojčátkům Viktorce, Amálce a Žofince, které se narodily předloni v únoru velmi předčasně s vícenásobným postižením. Jsou pacientkami dětské léčebny Vesna v Janských Lázních. Všechny tři za podpory svých rodičů Hany a Víta statečně bojují se svými omezeními.

Kdy: sobota 18. května
Kde: Janské Lázně
Za kolik: startovné 200 Kč
Proč přijít: charitativní pochod pomůže dobré věci

Start je průběžně od 10 hodin do 12 hodin od ředitelství lázní na náměstí Svobody v Janských Lázních. Trasa pochodu vede přes Modrokamennou boudu, Pardubické boudy na Černou horu a zpět dolů lanovkou. Na konci pochodu čeká účastníky v janskolázeňské Kolonádě až do 17 hodin teplá domácí polévka a čaj zdarma.

Každý účastník půjde svým vlastním tempem, individuálně či ve skupině. Nejedná se o závod. Startovné pochodu, který začíná od 10.00 od ředitelství lázní, činí 200 Kč. Ve spolupráci s organizátorem, Společností DUHA, nadací pro děti postižené mozkovou obrnou, budou z výtěžku startovného zakoupeny pomůcky pro trojčata. Příští pátek 24. května pořádají lázně první Lázeňský den otevřených dveří.

Den P… S Primátorem

Den otevřených dveří pivovaru v Náchodě se koná v sobotu od 12 hodin. Pivovar bude nabízet několik druhů piv a podíváte se i do provozu. Vystoupí skupiny Circus Problem, Hodiny, Inflagranti, Heebie Jeebies, Divokej Bill revival, Wohnout a Ukulele Trouble Makers.

Příjezdové cesty k uzavřeným úsekům budou označeny značkami slepá ulice.
Podorlickem profrčí rally, omezí dopravu

Od sousedů: Gastroslavnosti nabídnou i brouky

Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli. Vzdát hold kuchařce a národní buditelce M. D Rettigové, která v Litomyšli žila a je zde pochována, přijede i letos řada vynikajících kuchařů. Vedle vystoupení na pódiu Juniorského a seniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR předvede své kuchařské umění také herečka Markéta Hrubešová. Připraven je program pro děti se školičkou vaření a soutěžemi.

Kdy: 18. a 19. května
Kde: Smetanovo náměstí Litomyšl

O hudební doprovod se postará Cimbálová muzika Frgál a oblíbení folkoví Marien. Sobotní program zakončí tancovačka s Machos Burritos.

Letošní gastroslavnosti jsou ve znamení experimentu a ekologie. Představí mimo jiné trendy moderní gastronomie. Návštěvníci uvidí například Lukáše Drlíka a Jana Rimplera, kteří budou vařit s levandulí. Pro odvážné zájemce jsou připraveny mimo jiné také ukázky a ochutnávky na různé způsoby připraveného hmyzu. Jan Škraňka připraví cvrčka podle Rettigové, saranče v karamelu nebo žabí stehýnka.

A pozor - již žádné plasty. Používat se bude pouze ekologicky rozložitelné, kompostovatelné nádobí a vratné kelímky. Sobotní program začíná na náměstí v Litomyšli v 10 hodin.

V neděli 19. května bude v hospodě s nejvyšším stropem na světě na horní části náměstí podávána tradiční sousedská husička. Nedělní nabídku jídel letos doplní vegetariánské i masové tortilly, speciality připravované na grilu a buchtičky se šodó a další pochutiny. Nedělní program doplní oblíbená soutěž o nejlepší bábovku.