Ode dneška až do 30. června ožije Hradec Králové divadlem a muzikou.

Letošní už 23. ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů přiláká do východočeské metropole desítky divadelních představení, desetitisíce diváků, hvězdy českého filmu i začínající divadelníky, divadlo činoherní, loutkové, alternativní, pohybové, experimentální i pouliční a různé doprovodné a hudební projekty.

Klicperovo divadlo

Hlavním dějištěm festivalu bude Klicperovo divadlo.

Na hlavní scéně, ve Studiu Beseda, na scéně V Podkroví, na Letní scéně a nově ve speciálním šapitó čeká diváky pět zahraničních inscenací, dvacet představení českých divadel, šest inscenací Klicperova divadla, jedno speciální Povídání v Podkroví i každodenní venkovní pohádky a koncerty.

Festival zahájí Shakespearovy vraždičky v podání britské skupiny Spymonkey. „Zemřete smíchy. A Shakespeare vám ukáže, že by byly i horší způsoby,“ napsalo o humorném díle vzniklém k oslavě 400 narozenin Williama Shakespeara Liverpool Echo.

„Věřím, že se nám společnými silami podaří naservírovat divákům skvělé a nezapomenutelné festivalové zážitky a že si společně tento třiadvacátý ročník oslavy všech forem divadla pořádně užijeme a dle motta letošního vizuálu si připomeneme, jak důležité je vidět divadlo srdcem,“ říká dramaturgyně Klicperova divadla Jana Slouková.

Divadlo Drak

47 představení na čtyřech scénách divadla Drak bude ve znamení loutek, imaginace, experimentu a uměleckého rojení. Festival zahájí koncertem skupiny Lucie Bulisové Píchlé duše a historicky prvním stáčením medu dračích včel, které žijí v úlech na střeše divadla.

„Rozmanitost letošního festivalového programu v Draku se rozšiřuje daleko za naše vnímání žánrů,“ říká dramaturgyně Dominika Špalková. Doplňuje ji ředitelka Draku Eliška Finková: „Dopoledne uvedeme inscenace pro školy a školky, odpolední program je věnován rodinám s dětmi a večerní představení dospělým divákům.“

Open Air program

Na 14 otevřených scénách, v ulicích i v šapitó se odehraje program, jehož pojítkem je téma Open Vacuum - překročte s námi sami sebe, své hranice, upusťte páru a vystupte ze stínu - stačí „otevřít zde”!

První den zahájí hlavní program Pavol Seriš pohybovou komedií pro jednoho herce Ze ZOO, na kterou naváže vinohradské Divadlo D21 s fantasy podle Terryho Pratchetta - Sekáč dědeček.

V pátek i sobotu bude z industriálních prostor Pilnáčkovy továrny vysílat mírně pirátské rádio divadelního souboru 11:55 (čti za pět dvanáct). Vysílání Rádia Zapětpůlnoc plné improvizace, lehce pubertální neformálnosti a nekorektního humoru si nesmíte nechat ujít – ať už naživo nebo z éteru.

Cirk La Putyka

Pražský novocirkusový soubor pouze pro festival otevře v Hradci cirkusové šapitó. Devítidenní hostování začalo včera jedinečnou performancí Black Black Woods, během týdne soubor naváže třemi inscenacemi. „K Hradci mám velmi silný citový vztah, trávil jsem tady dětství se svým dědou Matějem Kopeckým, působil tady můj vedoucí ročníku Josef Krofta, navíc jsem byl nějaký čas v angažmá v Draku a hostoval v Klicperově divadle,“ říká principál Rosťa Novák.

Nezbývá než popřát všem divadelníků, muzikantům, ale hlavně návštěvníkům, ať se 23. ročník festivalu vydaří.