Vynikající Smetanovo trio, jež se před několika málo dny vrátilo z úspěšného turné do Jižní Ameriky, předvede vedle skladeb Antonína Rejchy, Bohuslava Martinů a Bedřicha Smetany také Klavírní trio „Cosi fun tutte" z pera Lukáše Hurníka, českého hudebního skladatele, publicisty, moderátora a rozhlasového manažera, který je zároveň spoluautorem učebnic hudební výchovy pro základní a střední školy, pravidelně publikuje v hudebním tisku a na téma hudba napsal i populárně naučnou knihu.

Mimo to v současné době vede rozhlasovou stanici Český rozhlas 3 – Vltava a stál i u zrodu hudební digitální stanice Český rozhlas D-dur.
Za přítomnosti autora novinky

Na prvním provedení skladby v rámci letošního Věkova hudebního festivalu bude její autor Lukáš Hurník osobně přítomen a koncert provede slovem.
Historické prostory novoměstského zámku se tak díky opravdu mimořádnému obsazení stanou v sobotu 24. října svědkem významné hudební události.
Vždyť mezinárodně velmi ceněné Smetanovo trio ve složení Jan Vodička (housle), Jan Páleníček (violoncello) a Jitka Čechová (klavír) přijíždí na jubilejní ročník MHF F. L. Věka téměř vzápětí po návratu z Brazílie, kde sklízelo obdiv během koncertů.

Smetanovo trio napříč Evropou

Všichni tři členové jednoho z našich nejprestižnějších souborů současnosti, jenž oslavil v roce 2009 deset let novodobé existence, se řadí mezi významné české sólisty a dokazují tak, že základním předpokladem úspěchu každého kvalitního tria je dokonalá sólistická vybavenost hráčů.
Smetanovo trio pravidelně hostuje na významných pódiích doma (Pražské jaro, Janáčkův máj, Moravský podzim, Concentus moraviae), po celé Evropě, ale také v Japonsku, Brazílii, USA nebo Egyptě. Spolupracuje s předními dirigenty, jakými jsou Jiří Bělohlávek, Libor Pešek nebo Stanislav Vavřínek, a s domácími i zahraničními orchestry, z nichž jmenujme například Bamberger Symphoniker, Orchestra della Svizzera italiana Lugano, Orchestre National des Pays de la Loire, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie, Komorní filharmonie Pardubice nebo Moravská filharmonie Olomouc.
Koncert v novoměstském zámku, na kterém zazní výhradně česká hudba, začíná v 19 hodin.

Organizátoři festivalu vypravují na tento koncert pro majitele abonentek a vstupenek zdarma festivalový autobus s odjezdem v 18 hodin z autobusového nádraží v Dobrušce a zastávkou na Laichterově ulici.

Dana Ehlová